Islamofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Islamofobi er en kontroversiel neologisme, der refererer til en frygt for – eller angiveligt had til religionen islam eller muslimer som en religiøs gruppe.

En karakterisering af 'islamofobiske opfattelser' af dem, som bruger begrebet, går især på at islamofobiske opfattelser har det tilfælles, at de bygger på en mere eller mindre skarp opdeling imellem "os og dem", hvor muslimer og islam ses som fundamentalt adskilt fra vesterlandsk kultur og religion. I dette skal der ofte også indgå en opfattelse og skildring af muslimer som ét homogent kollektiv, og de muslimske lande som én stor politisk enhed. Således kan betegnelsen islamofobi bruges som en anklage om, at "islamofoben" har et unuanceret og generaliserende billede af islam og muslimer.

Kritik af begrebet[redigér | redigér wikikode]

En række forfattere, journalister og intellektuelle som fx Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali og Bernard-Henri Levy har kritiseret brugen af begrebet 'islamofobi' for at være en sammenblanding af tilfælde af stigmatiseringer af muslimer, som der tages afstand fra, og en ellers legitim kritik af islam.[1]

Professor Peter Nannestad, Århus Universitet, konkluderede i 2012 at "Islamofobi er i empirisk forstand et dybt problematisk begreb. Indtil videre er det ikke lykkedes at nå frem til en tilfredsstillende definition af begrebet, som kan leve op til gængse krav til definitioner ... Den empiriske uskarphed inviterer til at instrumentalisere begrebet politisk og oplade det ideologisk. At det sker i rigt mål, kan der næppe herske tvivl om."[2]

En kritisk holdning til islamisme og islam som religion kan derfor ikke ses som et udtryk for islamofobi, da en sådan kritik kan være udtrykt for f.eks. religionskritik, kritik af islamistisk terror eller islamisk fundamentalisme.


Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Jvfr. manifestet Together Facing the New Totalitarianism
  2. Peter Nannestad i 10 Bud - på kultur, identitet og værdier i Danmark, CIR 2012. s.110-111