Islamofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Islamofobi er en kontroversiel neologisme, der refererer til en frygt for – eller had til religionen islam eller muslimer som en religiøs gruppe.

Human Rights Watch og Rådet for Amerikansk-Islamiske Relationer hævder at have dokumenteret en nylig forøgelse i, hvad de beskriver som "islamofobiske" begivenheder og forbrydelser mod muslimer og islamiske organisationer. En række forfattere, journalister og intellektuelle som fx Salman Rushdie har imidlertid kritiseret deres brug af begrebet 'islamofobi' for at være en sammenblanding af tilfælde af stigmatiseringer af muslimer, som der tages afstand fra, og en ellers legitim kritik af islam.[1]

En karakterisering af 'islamofobiske opfattelser' af dem, som bruger begrebet, går især på at islamofobiske opfattelser har det tilfælles, at de bygger på en mere eller mindre skarp opdeling imellem "os og dem", hvor muslimer og islam ses som fundamentalt adskilt fra vesterlandsk kultur og religion. I dette skal der ofte også indgå en opfattelse og skildring af muslimer som ét homogent kollektiv, og de muslimske lande som én stor politisk enhed. Således kan betegnelsen islamofobi bruges som en anklage om, at "islamofoben" har et unuanceret og generaliserende billede af islam og muslimer.

Islamfobi skyldes i en stor udstrækning det meget store antal selvmords bombninger of terror handlinger begået af Fundamentalistiske islamitiske grupper, der i meget stor udstrækning rammer uskyldige civile mennesker. Udbredelsen af islamfobi bliver yderligere forstærket af at muslimer, og specielt muslimske lederes manglende officielle afstandstagen fra disse islamistiske grupper.

Der blev i 2005 afholdt en 'Islamophobia' konference i København.

Kritik af begrebet[redigér | redigér wikikode]

Begrebet Islamofobi er blevet kritiseret af blandt andet af den kendte forfatter Salman Rushdie I marts 2006 lavede han, sammen med andre islamkritiske forfattere Manifestet: Sammen mod den nye totalitarisme som svar på polemikken om muhammedtegningerne [2]. Begrebet påstås desuden brugt af islamister for at vanskeliggøre religionskritik[3] Se også liste over islamkrittikere og Islamkritisk Netværk

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]