Isshinryu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Isshin-ryū
一心流
Fil:Isshinryu.jpg
Fokus: Slag, Spark og blokering.
Kontaktgrad: Ingen.
Stammer fra: Japan Japan
Skaber: Tatsuo Shimabuku i 1956.
Ophav: -
Efterfølger: Ingen
Olympisk sport: Nej


Karate blev udviklet på den Japanske ø, Okinawa, i Stillehavet.

Karate har øjensynligt været under indflydelse af øvrige kampformer fra f.eks. Kina og øerne omkring Okinawa. Historisk kan karate dokumenteres tilbage til tidsperioden Taisho (1912-1926).[1] Det skønnes imidlertid, at rejsende mellem Ryukyu-øerne og Japans sydligste ø, Kyushu, før denne periode havde viden med sig omkring denne kampdisciplin.[2]

Isshinryu stilen blev grundlagt af Tatsuo Shimabuku i år 1956. Shimabuku startede med at træne karate som 6 årig, under sin onkel. Senere trænede Shimabuku under Choki Motobu (Shorin-ryu), en Okinawansk mester der var kendt for sin utrolige styrke. Chotoku Kyan (Shorin-ryu) hed den næste mester Shimabuku trænede under, Kyan var meget anset på Okinawa. Endvidere var han anerkendt som en dygtig tekniker, samt for hans evne til at bevæge sig hurtigt.

Den sidste karatemester Shimabuku trænede under var Chojun Miyagi (Goju-ryu), han lærte Shimabuku hvor vigtigt åndedrættet var i karate. Shimabuku blev også undervist i Kobudo, Okinawansk våbenkunst, af Kobudomesteren Shinken Taira. Shimabuku mestrede følgende våben : Rokushaku-Bo (en seks fod lang stav), Sai (en form for trefork/knive), og Tonfa (en slags blokadestave). Isshinryu Karate arbejder hovedsageligt med tom hånds delen, men Kobudo er også en del af systemet. Oversat fra det okinawanske sprog betyder Isshinryu "et hjerte en vej" mens karate betyder "tom hånd".

Isshinryu bygger på konceptet om optimal udnyttelse af kroppens ressourcer og naturens love. Det betyder at der i Isshinryu, som oftest, ikke anvendes ”lige på og hård kraft” mod den kraft som der mødes. Isshinryu er et system der bygger på koncepter og principper frem for en stor samling af teknikker, at have en få række af grundlæggende værktøjer/teknikker med så bred en anvendelse så mulig. Her ud fra giver det sig selv, at Isshinryu er utrolig effektiv som selvforsvar. Korte og kontante teknikker som er; hurtige, kompromisløse og gaderelevante.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Draeger, Donn F. (1974): Modern Bujutsu & Budo – The Martial Arts and Ways of Japan. Weatherhill. New York. USA. Side 124-125.
  2. Ibild, side 125.