J-Popcon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
DGI Byen, hvor J-Popcon afholdes.

J-Popcon er en årlig dansk anime convention (festival) i København for manga, anime og japansk popkultur. Festivalen arrangeres af den frivillige forening J-Popkai. J-Popcon startede som et lille hyggearrangement, men er siden hen vokset, så der i 2023 var over 4.800 gæster.[1][2]

J-Popcon blev første gang afholdt i år 2000, men den næste blev først afholdt i 2003, og siden da har det med et par undtagelser været en årlig begivenhed. Indtil 2010 blev det afholdt den første weekend i november i Valby Kulturhus, men i 2011 flyttede det til DGI Byen.[3] I 2012 blev der ikke afholdt noget J-Popcon, i det man i samarbejde med DGI Byen valgte at afholde arrangementet i februar/marts fremover med virkning fra 2013.[4] Med virkning fra 2017 flyttedes arrangementet til foråret.[5] I 2020 skulle J-Popcon have været afholdt 22.-24. maj,[6] men det måtte aflyses som følge af coronaviruspandemien.[7] I stedet blev det afholdt 15.-17. oktober 2021.[8] Arrangørerne ønskede dog, at fremtidige J-Popcon skulle holdes i starten af året. Det betød imidlertid, at den næste J-Popcon måtte vente til 17-19. februar 2023, for at de kunne få den nødvendige forberedelsestid.[9][10] Den næste J-Popcon finder sted i DGI Byen 16.-18. februar 2024.[11]

Cosplay Show[redigér | rediger kildetekst]

En meget populær begivenhed ved J-Popcon er cosplay-showene. I korthed går denne ud på, at folk klæder sig ud som en figur fra en manga eller anime, og så laver en lille optræden på en scene, hvorefter der uddeles præmier for ting så som flotteste kostume, mest kreative indslag mv.

Cosplay-showene er weekendens højdepunkter, der overværes af en stor del af deltagerne i connet. Hver år ser man flere eksempler på hvordan danskerne prøver at følge med cosplay forventningerne fra dommerne, som ofte er fra andre lande og selv vundet har flere præmier. Populariteten har specielt vist sig ved den stigende varighed konkurrencen har haft, hvilket også betyder at der i 2006 blev nedsat en speciel gruppe til at tage sig af konkurrencen.

Fra 2007 til 2011 arrangeredes kvalifikationen til det internationale cosplaymesterskab i Japan, World Cosplay Summit, som en del af den hidtidige cosplay-konkurrencen. Ved J-Popcon i 2013 valgte man imidlertid at dele i to shows, dels et mere uforpligtigende show og dels Danish Cosplay Championship (DCC) med kvalifikation til World Cosplay Summit, European Cosplay Gathering, EuroCosplay og Nordic Cosplay Championship.[12]

Dealer-room[redigér | rediger kildetekst]

Dealer-room'et (forhandlerrummet) er det andet store tilløbsstykke. Hvert år skaber der sig en enorm kø foran dørene, når det skal til at åbnes. Dealer-room'et består af et antal stande, hvor almindelige butikker får en plads, hvilket normalt vil sige butikkerne Fantask og Faraos Cigarer samt en række andre, der sædvanligvis skifter fra år til år. Vareudbuddet er normalt anime på DVD, mangaer og forskelligt merchandise. Der er oftest også en butik der sælger japansk slik og lignende.

Ud over de almindelige kommercielle forretninger er der normalt også nogen fan-drevne boder i dealerrummet, blandt andet tegnere. Desuden er der mulighed for at sælge egne brugte sager på visse tidspunkter under festivalen.

Biografer[redigér | rediger kildetekst]

På J-Popcon var der tidligere 2-3 biografer, hvor der det meste af tiden vistes anime, oftest i døgndrift. Selvom der specielt de tidligere år også blev vist ældre film og serier, blev der senere primært vist helt nye film og serier.

Oprindelig var det ofte fansubs, der blev vist i biograferne, men der blev også i enkelte tilfælde ist kommercielle udgivelser. Som eksempel blev der i 2003 vist første afsnit af Last Exile som led i danske TV-Animations annoncering af købet af de danske TV-rettigheder. I 2006 blev der vist relativt mange danske DVD-udgivelser. I 2015 kunne man byde på en biograf i samarbejde med streamingservicen Crunchyroll.

Andre aktiviteter[redigér | rediger kildetekst]

Udover cosplayshowet er der også forskellige andre shows og events. I år 2010 besøgte Haruko Momoi J-popcon og optrådte med en stor koncert på hovedscenen. Udover har den svenske ungdomsgruppe Project Chu optrådt i 2010 og igen i 2011 med sang og dans. Der bliver også stillet modeshows på benene, med japanske tøjstile så som Lolita og vintage cosplay.

Artist Alley er et område på J-Popcon hvor man kan leje en stand (bestående af et bord og evt. stol) hvor man kan vise sine værker frem. For eksempel tegninger, manga'er, badges m.m. Ofte bliver Artist Alley brugt til at debutere med, men J-popcon team'et arrangerer også ofte at kendte tegnere kommer til for at sælge original tegninger.

En nyere aktivitet er en maid café, hvor medarbejderne er klædt ud som tjenestepiger (engelsk: maids) og butlere og byder kunderne velkommen. Der er mulighed for at købe kager, te og kaffe, samt at få taget billeder sammen med medarbejderne. Om aftenen bliver maid caféen lavet om til en karaokebar.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

J-Popcon's hjemmeside

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Manga, Babymetal og øre-rens: 5 sjove og vilde kultur-trends fra Japan af Anne-Helene Merkelsen. dr.dk, 15. marts 2016.
  2. ^ Tak for i år!, J-Popcon, 21. februar 2023.
  3. ^ j-popcon.dk
  4. ^ Hvorfor vi ændrede datoen for J-Popcon, J-Popcon, 5. august 2012.
  5. ^ Dato for J-Popcon 2017 ændret til d. 21.-23. april!, J-Popcon, 3. september 2016.
  6. ^ Tak for i år og dato for 2020, J-popcon, 20. maj 2019.
  7. ^ J-Popcon 2020 rykket til 2021, J-Popcon, 24. april 2020.
  8. ^ J-Popcon 2021 will be moved to October 2021 Arkiveret 11. december 2020 hos Wayback Machine af Francisca Hagen. AXO Magazine, 11. december 2020.
  9. ^ Tak for i år!
  10. ^ J-Popcon løfter sløret for datoen til 2023, J-Popcon, 6. maj 2022.
  11. ^ J-Popcon 2024: Datoen er her!, J-Popcon, 3. juli 2023.
  12. ^ Danish Cosplay Championship, J-Popcon. Besøgt 24. april 2020.