J.A. Stillmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
J.A. Stillmann
Personlig information
Født 5. maj 1822 Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Død 11. november 1875 (53 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg Rediger på Wikidata
Hvilested Holmens Kirkegårds kapel Rediger på Wikidata
Land Danmark Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Johan Andreas Stillmann (5. maj 1822 i København11. november 1875Frederiksberg) var en dansk arkitekt, der var elev af P.C. Hagemann og tilknyttet Tivoli. Han var gift med balletdanserinden Laura Stillmann.

J.A. Stillmann var søn af toldbetjent Niels Andreas Stillmann og Nicoline Werliin. Han var elev fra Efterslægtselskabets Skole, lærling hos murermester Gottfried Schaper fra 1840; optaget på Kunstakademiet 1837, i 1. bygningsklasse oktober 1839, i 2. bygningsklasse oktober 1841, i medailleklasse december 1843, i arkitekturklasse 1849. Han vandt den lille sølvmedalje marts 1844 og den store sølvmedalje marts 1848. Stillmann var tegner og konduktør hos P.C. Hagemann, bl.a. ved opførelsen af Slagterboderne af støbejernNikolaj Plads 1845-46) til 1853 og ved den store udvidelse af Tivolis Koncertsal hvor Stillmann var ansvarlig for glas- og jernkonstruktionen. Stillmanns væsentligste indsats var Københavns første praktisk indrettede 3-4 etages skoler, opført i blankmur i nøgternt formsprog med klasseværelser lagt langs midterkorridorerne. Hans formsprog er præget af Hagemanns senklassicistiske stil, der også til tider var iblandet visse eksotiske elementer, og er kendetegnet ved en fantasifuld brug af murstenen.

I 1873 blev han konstitueret og 1874 udnævnt som bygningsinspektør på Frederiksberg, men døde året efter. De fleste af hans kendte huse er revet ned, men der findes uden tvivl en række bygninger, som mangler at blive tilskrevet Stillmann, bl.a. en mængde villaer på Frederiksberg.

Han blev gift 13. april 1852 i København med balletdanserinde Laura Jasmine Henriette Stramboe, datter af balletdanser Johan Adolph Frederik Stramboe og figurantinde Sophie Frederikke Svanemann. Han og hustruen er begravet på Holmens Kirkegård i København.

Han udstillede tegninger på Charlottenborg Forårsudstilling 1844, 1848 og 1863 og posthumt på Raadhusudstillingen 1901.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Tilskrivninger[redigér | rediger kildetekst]

Projekter[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]