J.C. Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
J.C. Dahl, Københavns havn i måneskin, 1846, Metropolitan Museum of Art.
J.C. Dahl, Lyshornet ved Bergen, 1836, Nasjonalgalleriet.
J.C. Dahl, Et af de syv billeder fra Vesuv i udbrud, 1825, Städel.

Johan Christian Dahl (24. februar 178814. oktober 1857) var norsk landskabsmaler.

Virke[redigér | redigér wikikode]

Han lavede en del malerier der repræsenterede den tidshistorie hvor han levede, netop under romantikken. Et perfekt eksempel derpå er oliemaleriet Broen over Tryggevælde Å med udsigt til Køge fra 1815. Han var født i Bergen, og anses for at være "far til norsk landskabsmaleri". [1] Han dannede sin stil uden megen undervisning, blev i Bergen indtil han var fireogtyve, hvor han tog til København for at få undervisning, her lod han sig inspirere af hollandsk malerkunst fra 1600-tallet, som han studerede i samlingerne, men også af Jens Juels og C.W. Eckersbergs kunst. Hans lærer blev C.A. Lorentzen der også havde malet norske landskaber. Og i sidste ende afgøres hans stil i Dresden i 1818 og efter tilbagekomsten fra Italien i 1821, hvor han slår sig ned her. Og blev han meget påvirket af den store tyske romantiske maler Caspar David Friedrich. Han er normalt inkluderet i den tyske skole, selv om han var således tæt på fyrre år, når han til sidst tog hans bopæl i Dresden, hvor han hurtigt blev modtaget på Akademi og blev professor. Under sit ophold i Rom knyttede Dahl sig til Bertel Thorvaldsen, der var begejstret for hans kunst og erhvervede italienske og norske landskaber til sin samling, samt desuden udførte han en buste af J.C. Dahl.

Tysk landskabsmaleri var ikke meget avanceret dengang, og Dahl har bidraget til at forbedre det. Han fortsatte med at opholde sig i Dresden, men han rejste ind i Tyrol, og i Italien, maleri mange billeder, en af hans bedste er, af udbrud af Vesuv fra 1820, han malede Vesuv i udbrud syv gange. Han var glad for ekstraordinære effekter, som ses i hans Vinter i München, og hans Dresden i måneskin; også i Københavns havn i måneskin, og Frederiksborg Slot i måneskin. I Dresden kan ses mange af hans værker, bl.a. et stort billede kaldes Norge, og Storm på havet.

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Dahl blev medlem af akademierne i Dresden (1820), København (1827), Stockholm (1832) og Berlin (1834), samt ridder af Vasaordenen (1839), Dannebrogordenen (1840) og Sankt Olavs Orden (1847).

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Haverkamp, Frode (på norsk). Hans Fredrik Gude: From National Romanticism to Realism in Landscape. trans. Joan Fuglesang. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]