Jan Eisenhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jan Eisenhardt
Født 24. april 1906 Rediger på Wikidata
Død 26. december 2004 (98 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fodboldspiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Canadas Sport Hall of Fame Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jan Øyvind Eisenhardt (født 24. april 1906 i Hjørring, død 26. december 2004 i Dorval, Quebec, Canada) var en dansk/canadisk fodboldspiller og idrætspioner.

Familien flyttede først til Nørresundby og da han var seks år gammel til København, som 16-årig blev han af forældrene sendt til lycée Georges Clemenceau en privatskole i Frankrig. Som fodboldspiller i Boldklubben Frem vandt han som 18-årig begynderklassen i Fortunløbet 1924. Som 19-årig skrev han i 1925 kontrakt med Olympique Marseille og blev en af Danmarks første professionelle fodboldspillere. Honoraret var en handelsuddannelse på Aix-Marseille universitet. To gange, 1926 og 1927, var han med til at vinde franske pokaltitler med Olympique Marseille. Han var også professionel Stuttgarter Kickers 1927 hvor han vandt Bezirksliga Württemberg/Baden, også her stod det i kontrakten at klubben skulle betale for hans universitetsstudier.

Siden 1928 har han boet i Canada og fik i 1934 canadisk statsborgerskab.

Han været sportsdirektør i British Columbia, sportschef for Canadas hær og ansvarlig for Canadas fitnessprogram. For Dette store pionerarbejde inden for motionidræten i Canada, er han blevet hædret med bland andet Order of Canada og Dronning Elizabeths jubilæumsmedalje, ligesom han var æresborger i Vancouver og æresdoktor ved Malaspina University College i British Columbia

Han er med en alder af 96½ år den ældst startende nogensinde i Eremitageløbet (2002).

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]