Janez Janša

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Janša, 2007.

Janez Janša (født 17. september 1958 i Ljubljana) er en slovensk politiker, der siden 1993 har været formand for Sloviens Demokratiske Parti. Fra 9. november 2004 til 21. november 2008 var han Sloveniens statsminister.

Janša blev uddannet i forsvarsstudier fra Ljubljanas Universitet i 1982. Han blev derefter trainee i Den Socialsitiske Republik Sloveniens forsvarsministerium.

I sine unge år var han aktiv i den kommunistiske ungdomsorganisation ZSMS. Han skrev flere kritiske artikler, der blev trykt i organisationens medlemsblad Mladina, hvilket førte til den såkaldte Ljubljana-proces, hvor Janša, officeren Borštner og journalisterne Tasic og Zavrl blev anklaget.

Han deltog i 1989 i dannelsen af det første reelle oppositionsoparti i Slovenien, kaldet Den slovenske demokratiske union, som han blev næstformand for. Som følge af valgalliancen DEMOS' sejr ved det første frie valg i 1990, blev han landets første demokratisk valgte forsvarsminister. Koalitionsregeringen blev opløst i 1992, hvorefter han fortsatte som minister og sluttede sig til det socialdemokratiske parti. Han måtte gå af som minister i 1994 som følge af Depala vas-affæren. I 1993 blev han partiformand for partiet, der i 2003 skiftede navn til det Slovenske Demokratiske Parti og efterhånden fik en mere liberal-konservativ profil, ligesom partiet blev mere pro-vestligt.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: