Japan-Pileurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Japan-Pileurt ?
Fallopia-japonica(Blaetter).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie: Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt: Fallopia (Sølvregn-slægten)
Art: F. japonica
Videnskabeligt artsnavn
Fallopia japonica
(Houtt.) Ronse Decr.

Japan-Pileurt (Fallopia japonica) er en op til 2,5 meter høj, bestanddannende urt, der vokser i krat og ved veje og vandløb.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Japan-Pileurt er en kraftigt voksende flerårig urt med tueformet vækst. Stænglerne er kraftige, hule, rødplettede og forgrenede øverst, og de er ofte rødlige i toppen. Bladene er spredte, læderagtige og ægformede med lige afskåret grund. De er helrandede med græsgrøn overside og lysegrøn underside.

Blomstringen sker i september-oktober, hvor der dannes mangeblomstrede, hængende aks fra de øverste bladhjørner. De enkelte blomster er små og flødehvide. Frøene er trekantede nødder, men det vides ikke, om de modnes ordentligt i Danmark.

Planten har et meget dybtliggende rodnet, som består af jordstængler og trævlerødder. Jordstænglerne har en karakteristisk, orange kerne med en gul ring uden om. De fleste planter i Danmark er vegetativt formerede, og den spredes både som afskårne stængelstykker og som rodstumper.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 x 2 m (200 x 20 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Arten har sit hjemsted i Japan, hvor den bliver opfattet som en meget tilpasningsdygtig pionerplante på nydannet, vulkansk jord (som f.eks. på Fuji-bjerget).

I Danmark er Japan-Pileurt ret almindelig i hele landet og den vokser både i krat, ved veje, vandløb og på affaldspladser samt ved ved kyster.

Advarsel[redigér | redigér wikikode]

Selv i sit hjemland kan arten udkonkurrere andre arter, da der ikke findes planteædere eller snyltere, som er specialiserede til at leve af den.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]