Japan-Pileurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Japan-Pileurt ?
Fallopia-japonica(Blaetter).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie: Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt: Fallopia (Sølvregn-slægten)
Art: F. japonica
Videnskabeligt artsnavn
Fallopia japonica
(Houtt.) Ronse Decr.

Japan-Pileurt (Fallopia japonica) er en op til 2,5 meter høj, bestanddannende urt, der vokser i krat og ved veje og vandløb.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Japan-Pileurt er en kraftigt voksende flerårig urt med tueformet vækst. Stænglerne er kraftige, hule, rødplettede og forgrenede øverst, og de er ofte rødlige i toppen. Bladene er spredte, læderagtige og ægformede med lige afskåret grund. De er helrandede med græsgrøn overside og lysegrøn underside.

Blomstringen sker i september-oktober, hvor der dannes mangeblomstrede, hængende aks fra de øverste bladhjørner. De enkelte blomster er små og flødehvide. Frøene er trekantede nødder, men det vides ikke, om de modnes ordentligt i Danmark.

Planten har et meget dybtliggende rodnet som kan nå 2 meter ned i jorden og brede sig 15 meter fra voksestedet[1], rodnettet består af jordstængler og trævlerødder. Jordstænglerne har en karakteristisk, orange kerne med en gul ring uden om. De fleste planter i Danmark er vegetativt formerede, og den spredes både som afskårne stængelstykker og som rodstumper.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Arten har sit hjemsted i Japan, hvor den bliver opfattet som en meget tilpasningsdygtig pionerplante på nydannet, vulkansk jord (som f.eks. på Fuji-bjerget).

I Danmark er Japan-Pileurt ret almindelig i hele landet og den vokser både i krat, ved veje, vandløb og på affaldspladser samt ved ved kyster.

Advarsel[redigér | redigér wikikode]

Selv i sit hjemland kan arten udkonkurrere andre arter, da der ikke findes planteædere eller snyltere, som er specialiserede til at leve af den. Alle dele af planten kan gro hvilket gør det svært at udryd den og kan tag årtier at fjerne helt. Der udover har den evnen til at bryde gennem murværk, beton mv. [1]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]