Japan-Pileurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Japan-Pileurt ?
Fallopia-japonica(Blaetter).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie: Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt: Fallopia (Sølvregn-slægten)
Art: F. japonica
Videnskabeligt artsnavn
Fallopia japonica
(Houtt.) Ronse Decr.

Japan-Pileurt eller Japansk Pileurt (Fallopia japonica) er en op til 2,5 meter høj, bestanddannende urt, der vokser i krat og ved veje og vandløb.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Japan-Pileurt er en kraftigt voksende flerårig urt med tueformet vækst. Stænglerne er kraftige, hule, rødplettede og forgrenede øverst, og de er ofte rødlige i toppen. Bladene er spredte, læderagtige og ægformede med lige afskåret grund. De er helrandede med græsgrøn overside og lysegrøn underside.

Blomstringen sker i september-oktober, hvor der dannes mangeblomstrede, hængende aks fra de øverste bladhjørner. De enkelte blomster er små og flødehvide. Frøene er trekantede nødder, men det vides ikke, om de modnes ordentligt i Danmark.

Planten har et meget dybtliggende rodnet som kan nå 2 meter ned i jorden og brede sig 15 meter fra voksestedet[1], rodnettet består af jordstængler og trævlerødder. Jordstænglerne har en karakteristisk, orange kerne med en gul ring uden om. De fleste planter i Danmark er vegetativt formerede, og den spredes både som afskårne stængelstykker og som rodstumper.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Arten har sit hjemsted i Japan, hvor den bliver opfattet som en meget tilpasningsdygtig pionerplante på nydannet, vulkansk jord (som f.eks. på Fuji-bjerget).

I Danmark er Japan-Pileurt ret almindelig i hele landet og den vokser både i krat, ved veje, vandløb og på affaldspladser samt ved ved kyster.

Advarsel[redigér | redigér wikikode]

Japansk Pileurt anses for at være en invasiv art, og forsøges bekæmpet[2][3]. Selvom der findes en snylter ved navnet Aphalara itadori, der kun spiser Japan-Pileurten i sit hjemsted, kan den stadigvæk være til gene i Japan. Da der ikke findes snylter eller planteæder, der har specialiseret sig til Japan-Pileurten, herhjemme, kan denne urt brede sig uden besvær og på få år overtage store arealer. Alle dele af planten kan gro hvilket gør det svært at udryd den. Der udover har den evnen til at bryde gennem murværk, beton mv. [1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 naturstyrelsen.dk
  2. Invasive arter i Danmark på naturstyrelsen.dk
  3. Bekæmpelse af Japansk pileurt på naturstyrelsen.dk
  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]