Jesper Klein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jesper Klein
Jesper Klein.jpg
Jesper Klein i 2003
Fulde navn Jesper Klein
Født 13. november 1944
Næstved, Danmark
Død 22. august 2011 (66 år)
Frederiksberg
Aktive år 1966-2011
Ægtefælle(r) Lykke Nielsen (1970-2006)
Børn Sebastian Klein
Alexandra Klein

Jesper Klein (13. november 1944 i Næstved22. august 2011Frederiksberg) var en dansk skuespiller, forfatter m.m.[1]

Han var søn af pottemager Christian Klein og biblioteksskriver Margrethe Klein, født Ehlers. Han giftede sig med Lykke Nielsen, som han havde sønnen Sebastian Klein med. Han har endvidere en datter, Alexandra, fra et tidligere forhold.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Klein læste teaterhistorieKøbenhavns Universitet i 1964, men blev aldrig færdiguddannet. Skuespilleren Louis Miehe-Renard spurgte ham, hvorfor han læste teaterhistorie; om han ikke hellere ville lave teaterhistorie. Denne bemærkning fik skæbnesvangre konsekvenser for den unge Klein.

Jesper Klein modtog Bodilprisen for bedste mandlige hovedrolle i Balladen om Carl-Henning (1969) og Robertprisen for bedste mandlige hovedrolle i Skønheden og udyret (1984).

Han begyndte sin kunstneriske løbebane som musiker og i studenterrevyer. Klein har stået for mange komiske radioudsendelser (1967-1969) såsom I Huj og Hast (inspireret af programmet for ældre "I ro og mag"), hvor han samarbejdede med Jakob Ludvigsen og Gotha Andersen (lærer Madsen).

Som skuespiller fik han sit gennembrud i 1969 med den mandlige rolle i Kameldamen, som han spillede sammen med Jytte Abildstrøm.

På tv optrådte Klein 1969 i ungdomsudsendelsen Peberkværnen. Senere opstod Kaptajn Klydes Flimmercirkus, også kendt som Klyderne, som han lavede sammen med Jess Ingerslev og Tom McEwan. Klyderne var, som de ofte selv angav, under konstant kontrol af Kleins Komiske Laboratorium. En satirisk kommentar til den virkelige verden, 1970'erne, hvor hans kunstneriske virksomhed blev overvåget af Erhard Jacobsens Aktiv Lytterkomite. I komiteens erklærede kamp mod "venstreorienteret politisk indoktrinering af unge mennesker" blev Jesper Klein betragtet som en af de "røde lejesvende".

Klein medvirkede i en lang strøm af massemedier som aktør, skuespiller, stemme, musiker, komponist, instruktør. Han fik på tv en fornyet popularitet i rollen som rigsarkivaren Birger Bertramsen i julekalenderne Alletiders jul, Alletiders nisse, Alletiders Julemand, Pyrus i alletiders eventyr og i filmen Pyrus på pletten.

En noget sen anerkendelse fik han i 2002, da han blev æreskunstner i ØstermarieBornholm, og fik opkaldt Jesper Kleins Banegaardsplads efter sig. Jacob Ludvigsen begrundede udnævnelsen og navngivningen i en tale[2].

Jesper Klein var igennem 25 år en meget engageret ambassadør for UNICEF.

Jesper Klein var i mange år aktiv i fredsbevægelsen og siden 2003 formand for Kunstnere For Fred. To gange har Jesper Klein modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen, der er Danmarks Kommunistiske Partis årlige kulturpris; første gang i 2007 som en del af Kunstnere For Fred og anden gang i 2009 som en del af Kirkeasyl. Han var også medstifter af Antifascistisk Forum i 2009.

Jesper Klein døde om aftenen den 22. august 2011 på Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg, efter kort tids kræftsygdom.[3][1] Han var blevet diagnosticeret med leverkræft den 1. juli 2011, og havde i flere år lidt af knogleskørhed.[4]

Film[redigér | redigér wikikode]

TV-serier[redigér | redigér wikikode]

Julekalendere[redigér | redigér wikikode]

Tegnefilm[redigér | redigér wikikode]

Computerspil[redigér | redigér wikikode]

Musik-udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]