Jetstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Jetstrømmen er en kraftig vestenvind, der ofte blæser i 6-15 kilometers højde. Jetstrømmen kan f.eks. være 100-200 km bred og nogle få kilometer høj.

Der er to hovedjetstrømme ved polarbreddegrader, én på hver halvkugle og to mindre tættere ved ækvator. På den nordlige halvkugle forekommer den polare jetstrøm oftest mellem breddegraderne 30 og 70 og mellem 20 og 50 grader for den andens vedkommende.

Vindhastighederne varierer afhængig af temperaturgradienten med middelhastigheder på 55 km/t om sommeren og 120 km/t om vinteren, dog er hastigheder på op til 400 km/t målt. Vindhastigheden skal være højere end 90 km/t for at kunne blive kaldt en jetstrøm.

Jetstrømme blæser mod øst[redigér | redigér wikikode]

Jetstrømme er mest østgående vinde, fordi friktionen mellem atmosfæren og partikler (solvinde) i det tomme rum bremser atmosfærens hastighed lidt,[Kilde mangler] således at atmosfæren ikke totalt roterer med samme hastighed som jorden.

Jordens rotationshastighed er 360 grader pr. 24 timer, svarende til 15 grader pr time.

Atmosfæren roterer næsten rundt med den faste jords hastighed pga. luftens friktion mod overflade og at den skubbes af bjerge.[Kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]