Jiddu Krishnamurti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Jiddu Krishnamurti (12. maj 1895 i Madanapalle, Andhra Pradesh, Indien18. februar 1986 i Ojai, Californien) var en indisk filosof.

Krishnamurti blev, i en alder af 14 år, "opdaget" af den engelske teosof Charles W. Leadbetter, på en strand nær det teosofiske hovedsæde i Chennia (Indien), som den kommende messias og verdenslærer. Krishnamurti blev adopteret af Det teosofisk Samfunds præsident Annie Besant, der sendte han til England, for at uddanne ham til hans kommende rolle. Organisationen "The Order of the Star" blev oprettet for at understøtte verdenslærerens virke og udbredelse.

Krishnamurti opløste dog i 1929 "Order of the star" og proklamerede, at sandheden er et land uden veje, uden organisation og ritualer. Modsat mange andre religiøse formidlere fremsatte han ikke nogen egentlig metode eller religiøs praksis. Mennesket måtte først som sidst tage ansvaret for sit eget liv og se sig selv i øjnene.

Til dette foreslår Krishnamurti, at man skal blive opmærksom, men en opmærksomhed der ikke er vurderende eller dømmende. Det er menneskets sociale og kulturelle forudsætninger, der står i vejen for den sande erkendelse og udfrielse. Kernen i Krishnamurtis religiøse filosofi er, at "verden er dig, og at du er verden", dette skal forstå således, at det enkelte menneske er et produkt af hele verdens handlinger og forestillinger. Denne kondition eller tilstand har bragt mennesket/menneskeheden i en smertefuld situation, som kun kan ændres ved, at den enkelte opnår erkendelse.

Krishnamurti blev en af verdenshistoriens mindst dogmatiske filosoffer, idet han fornægtede alle gamle begreber og opmuntrede folk til ikke at tro på nogen autoriteter (medregnet ham selv); men i stedet – i stilhed og med et fuldkomment nærvær i nuet – selv se og lytte sig til at få klarhed og viden om tankens og sandhedens natur.

Citat Meditation er som brisen der kommer ind ad det åbne vindue.

Den kommer ikke fordi man åbner vinduet og inviterer den indenfor.

Citat

Krishnamurti har skrevet en række bøger, hvoraf mange er oversat til dansk, ligesom mange af hans taler er nedskrevet og/eller optaget og udgivet på videobånd.

Eksterne hensvisninger[redigér | redigér wikikode]

Indien Stub
Denne biografi om en inder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi