Johann Schop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Johann Schop (o. 15901667) var en tysk musiker og kapelmester, som var virksom i Wolfenbüttel, København og Hamborg.

Han var en udmærket violinist, en af sin tids bedste, og behandlede tillige med færdighed flere andre instrumenter, lut, basun og zinke. I 1615 blev han medlem af kapellet i Wolfenbüttel, men fik allerede i november samme år ansættelse i Christian 4.s hofkapel. Efter at have forladt dette i marts 1619 på grund af pesten trådte han i hamborgsk tjeneste og blev stillet i spidsen for det musikkorps, som stadens råd underholdt.

Christian IV satte stor pris på hans talent og undlod aldrig, når han kom i nærheden af Hamborg, at kalde ham til sig for at høre ham spille. Blandt de fremmede musikere, der medvirkede ved de store musikopførelser i anledning af prins Christians bryllup 1634, var også Schop. Han opholdt sig ved denne lejlighed i København fra juli til oktober og modtog ved sin hjemrejse til Hamborg en anselig pengegave af kongen.

Som komponist vandt Schop især yndest ved sine sange. Mange af hans melodier til digte af Johann Rist, Jacob Schwieger, Philipp v. Zesen[1] og andre hamborgske digtere gik over i den tyske menighedssang. Werde munter, mein Gemüthe ("Nu velan, vær frisk til mode") har holdt sig i den danske kirke indtil vore dage.

Schop afgik ved døden 1664 (ell. 1665).

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. (Tysk) : Johann Rist (1607-1667) – Philipp von Zesen, 1619-1689 – Jacob Schwieger 1629?-1663?

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Gerber: Lex. d. Tonkunstler.
  • Allg. Deutsche Biographie XXXII.
  • Hammerich: Musiken ved Chr. IV’s Hof.
  • Historisk Tidsskrift. 6. R. IV, 426 f.
    • V.C. Ravn.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Salmemelodier
(Man vælger komponisten i rullemenuen/drop-down menu)
  • Denne artikel bygger på V.C. Ravns Biografi i 1. udgave af Dansk biografisk leksikon, tillige omfattende Norge for tidsrummet 1537-1814, Udgivet af C. F. Bricka, 19 bd, Gyldendal, 1887-1905


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.