Jorden rundt i 80 dage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Romanen Jorden rundt i 80 dage (Le tour du monde en quatre-vingts jours) af Jules Verne udkom i 1873. I 1877 udkom den så på dansk.

Førsteudgavens komponerede bind

Referat[redigér | redigér wikikode]

Romanen handler om, hvordan Phileas Fogg og hans nye butler, Jean Passepartout, forsøger at rejse rundt om jorden på 80 dage. De gør det for at vinde et væddemål, som Phileas Fogg har indgået med medlemmer i Reformklubben med en indsats på 20.000 pund. Undervejs får de lagt mange hindringer i vejen af detektiven Fix, som tror, at Phileas Fogg er en bankrøver på flugt. I Indien forelsker Phileas Fogg sig i en indisk fyrstinde, Aouda, som han reddede fra at blive brændt sammen med sin døde mand. Da de næsten er i mål, lykkes det Fix at anholde dem, så de bliver forsinket og Fogg tror, at han har tabt væddemålet. Efter at være blevet løsladt, finder de ud af, at de vandt et døgn ved at krydse datolinien i Stillehavet, og at de er kommet en dag tidligere frem end ventet. Phileas Fogg vinder væddemålet og de 20.000 pund, og han gifter sig med Aouda.

Filmatisering[redigér | redigér wikikode]

Den er filmatiseret adskillige gange, første gang som stumfilm i 1914. Den mest kendte filmversion er Michael Andersons fra 1956 med David Niven som Phileas Fogg. Der findes en nyere filmatisering med Steve Coogan som Phileas Fogg og Jackie Chan som hans kinesiske ven, der kan kampsport.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: