Kiss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra KISS)
For alternative betydninger, se Kiss (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kiss)
Kiss
Kiss ved deres koncert til Hellfest i 2013
Information
Genre Hård rock, rock and roll, shock rock, glam rock, glam metal, heavy metal
Aktive år 1973 - 2023
Pladeselskab Elektra
Medlemmer Gene Simmons, Paul Stanley, Eric Singer, Tommy Thayer
Tidligere medlemmer Peter Criss, Ace Frehley, Eric Carr, Vinnie Vincent, Mark St. John, Bruce Kulick
Påvirket af The Beatles, Alice Cooper, New York Dolls, The Rolling Stones
Har påvirket Piggies Dream
Eksterne henvisninger
http://www.kissonline.com/

Kiss var et amerikansk hård rock-/rock and roll-band dannet i New York i 1973 af Paul Stanley (vokal, rytmeguitar), Gene Simmons (vokal, basguitar), Ace Frehley (leadguitar, vokal) og Peter Criss (trommer og vokal). De var kendt for deres ansigtsmaling og kostumer på scenen. Gruppen oplevede stor succes fra midten af 1970'erne med deres liveoptrædener i shock rock-stil som indeholdt ildpustere, blodspyt, rygende guitarer, svævende trommesæt og pyroteknik. Bandet gennemgik en række ændringer i sammensætningen og Stanley og Simmons var de eneste medlemmer gennem hele bandets levetid. Gruppens medlemmer bestod ved opløsningen i 2023 af disse to samt Tommy Thayer (leadguitar, vokal), og Eric Singer (trommer og vokal).

Gruppen har i alt solgt mere end 19 millioner albummer alene i USA, og i alt har bandet solgt mere end 100 millioner albummer på verdensplan. De er let genkendelige med deres ansigtsmaling og kostumer, som for det meste består af sort, hvidt eller brunt. De er også meget kendt for deres liveoptrædener, som har inspireret f.eks. det tyske band Rammstein, som bl.a. også anvender ild.

Der har igennem tiden været forskellige bud på hvad navnet kunne betyde. Den danske oversættelse af navnet er "kys", men religiøse kredse i USA har påstået, at det står for Knights In Satan's Service[1] (Riddere i Satans tjeneste). Til denne påstand har bassisten Gene Simmons sarkastisk udtalt, at det i virkeligheden står for Keep it simple Stupid (hold det enkelt, dumme).

Bandet blev hovedsageligt inspireret af The Beatles. De har selv inspireret flere andre store rockmusikere, blandt andet System of a Down, Rammstein, Slayer og KoЯn, der har skabt deres eget kapitel i musikkens historie.

Bandet har været på mange turnéer, herunder Sonic Boom Over Europe Tour i 2010 og deres afskedsturné kaldt The End Of The Road World Tour som startede i 2019 og ender i 2022.

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Kiss' diskografi.

Benævnelserne "guld" og "platin" henviser til albummernes salgstal.

Studiealbummer[redigér | rediger kildetekst]

Livealbummer[redigér | rediger kildetekst]

Opsamlingsalbummer[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Is the band name KISS an acronym for 'Knights in Satan's Service'?". snopes.com. 21. maj 2014. Hentet 29. marts 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]