Kajkage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kajkager
Australske frøkager

En kajkage er en konditorkage. Navnets oprindelse kan spores tilbage til 1970'erne.[1] Selve kagen blev dog udviklet endnu tidligere og var oprindeligt en trøffelkugle omviklet grønt marcipan. Som øjne havde den to gule sukkerkugler. Munden var en ridse i marcipanen hvorfra der stak en lyserød marcipanskive . En lignende kage med grønt marcipanovertræk er bedre kendt som den svenske prinsessekage.

Bestanddele og opbygning[redigér | rediger kildetekst]

Kagen er omtrent på størrelse med en lille tennisbold, men dette afhænger selvfølgelig af bageren selv. Den er udformet som et rundt frøhoved - typisk af grøn marcipan - med et snit, der markerer en åben mund.

Oprindeligt bestod kagen af en trøffelmidte, ligesom i dag, omsluttet af et lag grønt marcipan.

Kajkager i en lyserød variant.

I nyere tid er flere bagerier gået over til at anvende lyserødt cremefyld på en makronlignende bund. Der er påsat øjne, og munden er et snit i marcipanen. Oprindeligt stak en lyserød marcipantunge ud, men i dag kan det lyserøde cremefyld ses gennem snittet, så snittet ligner frøens mund. Kajkager laves også i en lyserød variant med lyserødt marcipanovertræk i stedet for grønt.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Kajkagen produceres som et konsumprodukt, men vittige sjæle har indført pseudo-idrætsdisciplinen Kajkagekast, i hvilken der har været afholdt mesterskaber i ind- og udland.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]