Karl Bartsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karl Bartsch

Personlig information
Født Karl Friedrich Adolf Konrad Bartsch Rediger på Wikidata
25. februar 1832 Rediger på Wikidata
Szprotawa, Polen Rediger på Wikidata
Død 19. februar 1888 (55 år) Rediger på Wikidata
Heidelberg, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Nationalitet Tyske Kejserrige Tysk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg,
Humboldt-Universität zu Berlin,
Universität Rostock,
Universitetet i Wrocław,
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg Rediger på Wikidata
Medlem af Kösener Vogelweiden Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filolog, universitetsunderviser Rediger på Wikidata
Fagområde Filologi Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Universität Rostock Rediger på Wikidata
Arbejdssted Rostock, Heidelberg Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karl Friedrich Adolf Konrad Bartsch (født 25. februar 1832, død 19. februar 1888) var en tysk filolog.

Bartsch, der endede som professor i Heidelberg, har indlagt sig store fortjenester ved sine udgaver af provençalske, oldfranske og gamle tyske tekster og ved sine skarpsindige undersøgelser af en mængde spørgsmål vedrørende middelalderens litteratur og sprog. I en alder af 24 år udgav han sin Provenzalisches Lesebuch (1856), der senere deltes i en Chrestomathie provençale (1. udgave 1868) og Grundriss der provenzalischen Litteratur (1. udgave 1872); desuden har han udgivet troubadouren Peire Vidal og Mysteriet om den hellige Agnes. 1866 udkom 1. udgave af hans Chrestomathie de l'ancien français og nogle år efter hans samling Altfranzösische Romanzen und Pastourellen (1870).

Af hans virksomhed som germanist fremhæves hans udgaver af Strickers Karl (1857), Berthold von Holle (1858), Nibelungenlied (1866), Kudrun og Deutsche Liederdichter des 12. bis 14. Jahrhunderts. Hertil slutter sig en række litterærhistoriske undersøgelser og studier: Über Karlmeinet (1861), Über Bawler (1863), Über das Nibelungenlied (1865), Herzog Ernst (1869). Desuden har han gentagne gange behandlet metriske spørgsmål, udgivet en stor samling eventyr og sagn fra Mecklenburg, oversat Robert Burns, Dante, gamle franske folkeviser osv.

Bartsch er tillige flere gange optrådt som selvstændig digter; endelig var han en flittig medarbejder ved tyske og franske videnskabelige tidsskrifter og var i længere tid udgiver af Germania. Som man ser heraf, har hans virksomhed været overordentlig omfattende, og det kan tilføjes, at den på enkelte områder har været af grundlæggende betydning. Særlig må her fremhæves de arbejder, i hvilke han har søgt at oplyse, på hvilken måde og i hvilket omfang de romanske og germanske landes litteratur påvirkede hverandre i middelalderen.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]