Kay Bojesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kay Bojesens berømte træabe

Kay Bojesen (15. august 1886 i København28. august 1958Gentofte Amtssygehus) var en dansk sølvsmed og designer, bror til Oscar og Aage Bojesen.

Bojesen var søn af søn af forlagsboghandler Ernst Bojesen og hustru Valborg f. Rønsholdt, tog præliminæreksamen 1903 og var i købmandslære hos Chr. Richter i Store Heddinge, hvorfra han fik lærebrev 1906. Han blev så ansat i firmaet Alfred Olsen & Co., kom i lære hos sølvsmed under Georg Jensen og fik lærebrev 1910 og blev videreuddannet ved den kgl. fagskole i Schwab, Gmund-Württemberg, arbejdede derefter som svend i Paris og København.

Kay Bojesen var sølvsmedemester i København fra 1913. i porcelænsfabrikken A/S Bing & Grøndahls kunstneriske administration 1. maj 1930-1. november 1931, derefter i bestyrelsen og ledelsen af Den permanente Udstilling for dansk Kunsthåndværk og Kunstindustri (æresmedlem 1956). Han oprettede et nyt værksted for sølv-og træarbejde samt legetøj 1933 i København under firmanavnene Kay Bojesens Sølvsmedje og Kay Bojesens Modeller (blev kongelig hofleverandør 1952) og var tillige kunstnerisk leder af Universal Steel Co., København fra 1946.

Hans tidligere arbejder var inspireret af art nouveau og jugendstil, senere anvendte han rene former med glatte blanke overflader. Hans sølvbestik fra 1938 vandt i 1951 (i en rustfri stål-udgave) førsteprisen på Milanotriennalen og fik i den forbindelse navnet "Grand Prix". I dag er Grand Prix bestikket blevet relanceret af Kay Bojesens barnebarn, Susanne Bojesen Rosenqvist. Grand Prix serien er kendt som Danmarks nationalbestik og kan findes på de danske ambassader verden over.

Bojesen var især kendt for design og legetøj i træ, f.eks. hans livgarder fra 1942, aben fra 1951 og elefanten og papegøjen fra 1950'erne. Herudover designede han børnemøbler og gyngeheste. Mange af disse figurer er ikke længere i produktion og indhenter derfor høje priser på auktion.

I 1990 købte Rosendahl Design Group rettighederne til produktion, markedsføring og salg af Kay Bojesens livgardere og trædyr.

Han er begravet på Hørsholm Kirkegård.

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

  • 1951: Førstepræmie ved Triennalen for servicet Gran Prix
  • 1955: Kay Bojesen blev slået til Ridder af Dannebrog

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]