Kejserkåbe (sommerfugl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Kejserkåbe ?
2004. Foto: M. Betley
2004.
Foto: M. Betley
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Argynnis
Art: paphia
Videnskabeligt artsnavn
Argynnis paphia
Linnaeus 1758

Kejserkåben (Argynnis paphia) changerer i grønt, hvidt og violet. De første kejserkåber ses omkring 1. juli og indtil omkring 1. september. Sommerfuglen holder til i skovlysninger og skovbryn. I gamle dage var den knyttet til stævningsskove, men i dag lever den også i gamle skove, der får lov til at passe sig selv. Kejserkåben er på kraftig tilbagegang i Danmark, muligvis på grund af mangel på lysåbne varierede skove. Indtil omkring 1990 var sommerfuglen talrig i f.eks. Nordjylland ved Rold skov og Lille Vildmose, men efter 1990 er den kun kendt i få eksemplarer f.eks. fra Rebild, og uden for Nordjylland i skovene omkring Vejle fjord, Gudbjerg skovFyn og Gribskov i Nordsjælland. Midtsjælland, Sydsjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm har dog stadig talrige bestande. Kejserkåben står da også på den danske rødliste, som moderat truet.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Vingeundersiderne changerer som nævnt i grønt, hvidt og violet. På oversiden af vingerne har sommerfuglen en varm orange farve med sorte og mørkebrune pletter. Hannen har fire striber af mørke duftskæl på forvingerne – hunnerne mangler disse duftskæl og kan forveksles med markperlemorsommerfuglen. Kejserkåben er dog ret stor med et vingefang omkring 54-70 mm.

Kejserkåbens vingeunderside.
Virgental 2005. Foto: Geiserich77

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Der er en generation årligt. Æggene lægges på et træ eller en træstub i umiddelbar nærhed af violplanter. Efter ca. 2 uger klækkes ægget. Kort tid herefter sætter larven sig til overvintring og vågner først det næste forår. Der æder den af violplanterne til den forpuppes midt i juni. Efter 2-4 uger klækkes puppen og den voksne sommerfugl kommer frem.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Lind, brombær og kærtidsler. Larverne lever på flere forskellige violarter – f.eks. hundeviol, Krat-Viol, skovviol og martsviol.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]