Rasputitsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kelirikko)
Rasputitsa (Mudderhav), 1894, Aleksej Savrasov

Rasputitsa (russisk: распу́тица, tr. rasputitsa, dansk: ~ årstiden med dårlige veje eller vejløshed) er en periode to gange om året, hvor vejene bliver ufremkommelige i Hviderusland, Rusland og Ukraine. Ordet kan også oversættes med "morads-årstiden" fordi de store flade sletter i denne periode bliver mudrede og sumpede, og alle veje uden brolægning bliver næsten ufremkommelige. Udtrykket betyder både årstiden, "forårs rasputitsa" og "efterårs rasputitsa", samt vejenes tilstand.

Rasputitsa rammer hårdest om foråret, på grund af den smeltende sne, men optræder også om efteråret på grund af kraftige regnskyl.

Konsekvenser under krigstid[redigér | rediger kildetekst]

Napoleons krigene[redigér | rediger kildetekst]

Rasputitsa er velkendt som en stor fordel for forsvarerne i krigstid. Napoleon betragtede Ruslands mudder som en meget væsentlig forhindring.[1][2]

Under anden verdenskrig[redigér | rediger kildetekst]

Under 2. Verdenskrig fik den månedlange mudder-periode den tyske fremrykning under slaget om Moskva til at gå i stå, og kan have hjulpet med til at redde den sovjetiske hovedstad.[3]

Finland[redigér | rediger kildetekst]

Det tilsvarende begreb på finsk er rospuutto, der betyder "vejløshed" (samme ord som på russisk), eller kelirikko, hvilket betyder "tøbrud". Alle ikke brolagte veje bliver til mudder. I gamle dage gjorde det dem praktisk taget ubrugelige. Moderne veje er brugbare, men kan være glatte i farlig grad. I den finske skærgård kaldes perioden kelirikko eller (på svensk) menföre, hvilket antyder at isen er for tynd til at kunne bære folk eller køretøjer, men for hård til at den kan passeres af mindre skibe, der ikke er forstærket til sejlands i is. De eneste brugbare køretøjer under kelirikko er hovercraft, hydrokoptere eller fly såsom helikoptere. I modsætning til Rusland indtræffer rospuutto kun om foråret i Finland, når sneen smelter og nedbøren skifter fra sne til vand.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ FAQ om hvad der var årsagen til at Napoleons invasion af Rusland mislykkedes
  2. ^ "mens det var næsten umuligt at trække kanonlavetter gennem det halvfrosne mudder"
  3. ^ Overy (1997:113–14): "Begge sider kæmpede nu med efterårets mudder. Den 6. oktober var den første sne faldet, usædvanligt tidligt. Det smeltede hurtigt, og ændrede landskabet til dets sædvanlige ufremkommelige tilstand – rasputitsa, bogstaveligt ‘årstiden med dårlige veje’. ... Det er almindeligt at tilskrive det tyske nederlag i forsøget på at erobre Moskva til det pludselige skift i vejret. Mens det bestemt er rigtigt at den tyske fremrykning gik langsommere, så var den allerede blevet bremset af den fanatiske modstand fra de sovjetiske styrker og problemerne med at bringe forsyninger frem over lange afstande gennem besatte områder. Mudderet lagde også en bremse på den sovjetiske opbygning og var en hindring for hurtig fremføring af mænd og maskiner."

Referencer[redigér | rediger kildetekst]