Kollund Skov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grænseovergangen Skomagerhus og Kollund Skov

Kollund Skov (tysk: Kollunder Gehölz eller Kollunder Wald) er en ca. 130 ha stor skov, som ligger i bunden af Flensborg Fjord mellem landsbyerne Kruså og Kollund. Den ejes af Den Danske Naturfond.

Kollund Skov er meget bakkerig med dybe slugter og ved kysten store stejle skrænter. Skoven er oprindeligt blandet løvskov, men der er dog i nyere tid plantet en del nåletræer, som f.eks. sitkagran. Skoven byder på et udpræget vejnet og på et område til at slappe af.

I det 19. århundrede var menneskene lige ved at hugge træerne ned. Vedrørende det købte i 1883 byen Flensborg skoven på initiativ af Dr. Großheim. Efter anden verdenskrig blev alle kommunale tyske ejendomme tvangseksproprieret med undtagelse af Kollund Skov. 75 ha af Kollund skov var dermed stadig Flensborgs ejendom. Det øvrige areal ejedes af den danske stat og privatmænd. I 2006 besluttede Flensborgs byråd at sælge deres del af skoven på grund af dårlig økonomi. Det første forsøg på at sælge skoven til den danske stat mislykkedes. Som salgspris blev der foreslået 1,2 mio euro; nye interessenter var Flensburger Verschönerungsverein (Flensborg Forskønnelsesforening), som prøvede at finansiere det med bidrag, og som ville forhindre et salg til en privatperson, og en dansk købmand. Den danske privatmand endte dog med at få tilslaget. I september 2017 erhvervede Den Danske Naturfond hele skoven (130 ha) for 16,75 mio. kr [1].

Gennem Kollund Skov løber Gendarmstien, som er en vandresti mellem Padborg og Sønderborg. Den brugte man i begge verdenskrige til patruljeture for den danske grænsebevogtning. Endnu en særegenhed er grænseovergangen Skomagerhus. Skomagerhus er den mindste grænseovergang i Europa og den eneste bro, som forbinder Danmark med Tyskland. Man kommer fra den lille by Sosti (Wassersleben) via broen på dansk territorium og direkte på gendarmstien, der går gennem Kollund Skov.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 54°50′11″N 9°25′34″Ø / 54.83639°N 9.42611°Ø / 54.83639; 9.42611