Kontinentale Hockey-Liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Den Kontinentale Hockeyliga (russisk: Kontinentalnaja khokkejnaja liga), KHL, til tider også Continental Hockey League, er en nystartet ishockeyliga i Eurasien. KHL-sæsoner afsluttes med slutspillet om Gagarin-pokalen. I Rusland erstatter KHL den tidligere russiske superliga i ishockey.

KHL nyder stor politisk støtte i Rusland og finansieres af den delvist statsejede energigigant Gazprom. Tanken er at skabe en ressourcestærk multinational ishockeyliga der kan konkurrere med den Nordamerikanske NHL om de bedste spillere. Ligaen vil i debutsæsonen 2008-09 bestå af 24 hold. Heraf er 21 hold fra Rusland, mens der er et hold fra henholdsvis Letland, Hviderusland og Kasakhstan. Til sæsonen 2009-10 er det planen at ligaen udvides til 30 hold. Til og med Frölunda HC og Färjestads BK fra Sverige har vist interesse for at forlade Elitserien og spile i KHL.

Ligaen har visse fællestræk med NHL. Man vil blandt andet afholde en draft for at fordele rettighederne til de bedste unge spillere blandt klubberne ligesom man også har indført en form for lønloft.

Deltagende klubber 2008-09[redigér | redigér wikikode]

KHL består af 24 klubber: 20 hold fra den russiske superliga, Barys Astana fra Kasakhstan og Khimik Voskresensk fra Rusland (som begge forinden spillede i den næstbedste russiske liga Vysshaja Liga), Dynamo Minsk fra Hviderusland samt Dinamo Riga fra Letland. De 24 klubber er inddelt i 4 divisioner. Divisionerne er sammensat på baggrund af tidligere års resultater og er således ikke sammensat på baggrund af geografiske forhold. Som eksempel herpå kan det nævnes at Amur Khabarovsk fra det sydøstligste Sibirien tæt på den kinesiske grænse er placeret i samme division som Dinamo Riga fra Letland. De 4 stærkeste hold er fordelt ud på de 4 divisioner og så fremdeles i et forsøg på at gøre de fire divisioner omtrent lige stærke. Efter hver sæson sammensættes divisionerne på ny på baggrund af den nyeste rangliste og så fremdeles.


Bobrov-divisionen Tarasov-divisionen Kharlamov-divisionen Tjernyshjov-divisionen
Rusland Salavat Julajev Ufa Rusland Metallurg Magnitogorsk Rusland Avangard Omsk Rusland Ak Bars Kazan
Hviderusland Dynamo Minsk Rusland Khimik Voskresensk Rusland Lokomotiv Jaroslavl Kasakhstan Barys Astana
Rusland Spartak Moskva Rusland Traktor Tjeljabinsk Rusland Lada Togliatti Rusland Torpedo Nizhnij Novgorod
Rusland Metallurg Novokuznetsk Rusland HK MVD Moskva Oblast Rusland Sibir Novosibirsk Rusland Vitjaz Tjekhov
Rusland Severstal Tjerepovets Rusland SKA Sankt Petersborg Rusland Amur Khabarovsk Rusland Neftekhimik Nizhnekamsk
Rusland Atlant Mytishji Rusland CSKA Moskva Letland Dynamo Riga Rusland Dynamo Moskva