Krakatau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Koralblok kastet på stranden efter Krakataus udbrud i 1883.
Foto: Fra Tropenmuseum taget af Woodbury & Page cirka 1885.

Krakatau er en vulkanø beliggende i strædet mellem Sumatra og Java. Krakatau gik den 26. august 1883 i et voldsomt udbrud, der kulminerede den følgende dag. Store dele af øen blev sprængt væk, og en 30 meter høj bølge brød ind over de omkringliggende øer, hvor 36.380 mennesker omkom. I alt blev 163 landsbyer udslettet.

Eksplosionen var så voldsom, at den fire timer efter kunne høres på øen Rodrigues 4.776 kilometer væk, hvor den fornemmedes som ”drøn fra store kanoner”. I alt kunne eksplosionen høres med det menneskelige øre på mere end en trettendedel af Jordens overflade. Eksplosionen menes at have været fire gange så kraftig, som den hidtil største brintbombe-prøvesprængning (Tsar Bomba foretaget af Sovjetunionen) svarende til ca. 200 megatons TNT.

Asken blev i 80 km højde spredt over hele Jorden, og forårsagede kraftig aftenrøde i efterårsmånederne. Lufttrykket vandrede som en bølge flere gange rundt om Jorden, og blev blandt andet påvist tre gange i Berlin.

En eksplosion på den græske ø Santorini i det ægæiske hav i år 1628 f.Kr. var omkring tre gange så voldsom som denne på Krakatau.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.