Kārlis Zāle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kārlis Zāle

Personlig information
Født 28. oktober 1888 Rediger på Wikidata
Mažeikiai, Litauen Rediger på Wikidata
Død 19. februar 1942 (53 år) Rediger på Wikidata
Inčukalns, Letland Rediger på Wikidata
Gravsted Brødrekirkegården (Riga) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Repins kunstinstitut (til 1920),
Kasanskoje kunstskole (til 1913) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Billedhugger Rediger på Wikidata
Kendte værker Frihedsmonumentet Rediger på Wikidata
Genre Monument Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Trestjerneordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kārlis Zāle (født 28. oktober 1888 i Mažeikiai, død 19. februar 1942 i Inčukalns) var en lettisk skulptør, hvis kendteste værker er udformningen af Frihedsmonumentet og Brødrekirkegården i Riga, hovedstaden i Letland.

Zāle fik sin professionelle uddannelse i Rusland, først i Kazan, siden Moskva og Petrograd, og i 1921 drog han til Berlin, hvor han oplevede ekspressionismens og konstruktivismens opblomstring.

I 1923 vendte Zāle hjem til Riga, hvor han påbegyndte arbejdet med ensemblet på Brødrekirkegården. Dette gjorde han sammen med arkitekterne Andrejs Zeidaks, Pēteris Feders og Aleksandrs Birzenieks. Ensemblet stod færdigt i 1936.

Zāle vandt konkurrencen om udformningen af Frihedsmonumentet og opførslen begyndte i 1931. Til dette ensemble af værker arbejdede Zāle sammen med arkitekten Ernests Štālbergs. Frihedsmonumentet blev indviet 18. november 1935.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  • Apinis, Pēteris (2006). A Hundred Great Latvians (engelsk). Riga: Nacionālais apgāds. ISBN 998426288X. OCLC 238892134.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi