Lægeplante

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. okt. 2013, 19:38 af Danand (diskussion | bidrag) Danand (diskussion | bidrag) (specificerer anvendelse af botanisk navn)

En lægeplante, lægeurt eller medicinalplante er en plante som indeholder et eller flere aktive stoffer der kan benyttes til at lindre eller helbrede sygdom eller benyttes i fremstilling af medicin.

Opium-Valmue (Papaver somniferum), en af de vigtigste lægeplanter gennem tiderne.

Flere lægeplanter bærer det botanisk navn officinalis hvilket angiver at planten har været betegnet som Officinal og dermed tidligere var blandt de lægeplanter som burde findes fast tillgængeligt på et apotek(officin). Et eksempel herpå er Melissa officinalis (citronmelisse). Op gennem ​​1900-tallet mistede lægeplanter, i hvert fald i Vesten, deres dominerende rolle i forbindelse med lindring og helbredelse af sygdom til fordel for industrielt fremstillede lægemidler med syntetiske aktive stoffer.

Indenfor EU stilles samme kvalitetskrav til fremstilling og sikkerhed af plantebaserede lægemidler som for konventionelle lægemidler. Mange medicinalplanter sælges derfor i Danmark under betegnelsen kosttilskud, da de dermed ikke er underlagt samme krav til videnskabelig dokumentation for deres effekt og sikkerhed.