Ladbyskibet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ladbyskibet.

Ladbyskibet er Danmarks eneste bevarede skibsbegravelse fra vikingetiden. Det blev fundet i 1935. Det ligger i en gravhøj på en mark ved Ladby tæt ved kysten ved Kerteminde FjordFyn. Hele skibsudstillingen er opbygget, så den ligger i den oprindelige gravhøj, men under en betonhvælving fra 1937. Den udgør nu Vikingemuseet Ladby, der ejes af Nationalmuseet og drives af Østfyns Museer.

Fundhistorie[redigér | redigér wikikode]

Ladbyhøj, hvor skibet ligger.

Ladbyhøjen var oprindeligt noget højere, men pløjning har udjævnet den. I efteråret 1934 stødte gårdmand Erik Eriksen på store sten i nordenden af højen. Han tilkaldte amatørarkæolog Poul Helweg Mikkelsen, der begyndte udgravningen. Da man fandt de første klinknagler overtog Nationalmuseet udgravningen. Udgravningen blev afsluttet i 1936.

Skibet[redigér | redigér wikikode]

Resterne af dragehovedet i stævnen. Bemærk at opsnoningerne ligner Ogam-tegnet Uilleann.

I midten af højen lå skibet med stævnen mod syd. Selve skibets egetrækonstruktion er næsten borte, men aftrykket i jorden af skibets form og klinkbygningen er meget tydelig og de tilbageværende ca. 2.000 klinknagler af jern understreger formen. Kølplanken i skibets bund var T-formet og gjorde skibet i stand til at føre sejl. Sejlet, sandsynligvis et råsejl på ca. 60 m², er ikke bevaret. Skibet er ca. 22 m langt og bredden ved midten er ca. 3 m. I skibet fandtes 17 spanter; der var 16 årepar, der ikke er bevaret, og dermed plads til 32 roere. Skibet var ca. 1 m højt midskibs og havde en dybgang på 50 cm. Forholdet 7:1 mellem længde og bredde viser at Ladbyskibet var et hurtigt og manøvredygtigt krigsskib. Topfarten for Ladbyskibet var ved roning ca. 4-5 knob, for sejl ca. 9 knob. Råsejlskibe kan krydse.

Ladbyskibets anker.

Stævnen var en trappetrinsstævn, hvor en stor træblok var udskåret, så den passede til bordplankernes klinkbygning. Forstavnen var formet som et dragehoved. Selve hovedet er gået tabt, men dragens manke ses stadig som en række tætsiddende fine jernspiraler. Dragehovedet skulle imponere venner og skræmme fjender. Bagstavnen var formet som en krum dragehale. Den er også væk nu. I skibet ses stadig et stokanker, der ligger nydeligt i forstavnen. Ankeret vejede oprindeligt ca. 20 kg og var udstyret med en kædeforløber af jern.

I forstavnen lå et forgyldt bronzesamlestykke for læderremme. Det var resterne af hundeseletøj, og dyreornamenteringen i jellingstil på metallet var en vigtig detalje i dateringen af skibsbegravelsen til mellem 900 og 950 e. Kr.

I bagbords skibsside fandtes en træplade på 45x60 cm, der var malet med geometriske mønstre. Farverne falmede desværre hurtigt, men resterne af pladen ses som en mørk plet.

I skibet lå flere sæt seletøj til heste, med bid, stigbøjler, sporer og spænder.

Skibets ejer, en vikingehøvding, var lagt i et gravkammer muligvis på en seng. Gravkammeret var bygget i træ mellem agterstavnen og masten, hvor skibet oprindeligt blev styret fra. Hele skibet var derudover overdækket af en trækonstruktion.

Graven har været plyndret, og høvdingen er rådnet væk, men der er fundet rester af en fint guldindvirket byzantisk silketunika og pelsrester og fjer, der muligvis er resterne af høvdingens sengetøj. Ved gravkammeret blev der fundet omkring 600 rester af forskellige småting, der vidnede om en fornem begravelse: et bæltespænde, en sølvtallerken, et bronzefad, et spillebrædt, en træspand osv.

Uden for rælingen blev fundet 45 pilespidser med rester af pileskafter. I skibet lå en skjoldbule. Derudover fandtes ingen våben, hvilket er usædvanligt. Måske er de fleste våben fjernet i forbindelse med gravskændingen, der sandsynligvis skete kort tid efter gravsætningen, da den solide skjoldbule var rustet så meget, at den kunne brækkes i to stykker.

Den døde høvding blev fulgt i graven af 11 heste, der i kropsbygning minder om nutidige nordbagger med et stangmål på omkring 1,25 m. Ud over hestene fandtes mindst fire hunde. Knoglerne af dyrene ses stadig i bunden af skibet. Skibet var slæbt på land, og over skibet og gravkammeret var lagt de græstørv, der danner Ladbyhøj.

Museet[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Vikingemuseet Ladby

Nær ved Ladbyhøj ligger museumsbygningen i en gammel stråtækt bindingsværkgård. På museet findes en udstilling om fund fra vikingetiden i området. Selve museet og højen ligger afsides på en lille vej. Øst og sydøst for Ladbyhøjen findes almindelige gravpladser med 11 udgravede grave fra vikingetiden.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Brochure fra Ladbyskibsmuseet: Ladbyskibet – en skibsbegravelse fra vikingetiden. Krogager 2003
  • Povl Engelstoft: Hagerups konversationsleksikon. 1952. Bind 6, side 487.
  • Claus Madsen og Henrik Thrane: "Skibsjubilæum" (Skalk 1985 nr. 1; s. 3-7)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Koordinater: 55° 26′ 36,07″ N, 10° 37′ 0,88″ Ø