Lading Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lading Sø
Lading Sø, østenden set mod syd
Lading Sø, østenden set mod syd
Overblik
Land Danmark
Kommuner Favrskov Kommune, Skanderborg Kommune
Tilløb Hummel Bæk, Fajstrup Bæk, Lading Bæk, Elhøj Bæk
Afløb Borum Møllebæk
Oplandsareal 16,51 km²
Overfladeareal 44 ha
Middeldybde 1 m
Maks. dybde 1,5 m
Vandvolumen 441.594 m³
Oversigtskort

Lading Sø ligger i Østjylland ved landsbyen Lading i Lading Sogn og er en del af det nordlige Aarhus Å system. Syd for søen ligger Skivholme Præstegårdsskov og vest for ligger Lyngballegård Skov samt herregården Lyngballegård. Øst for søen ligger et lille moseområde. Viborgvej afgrænser søområdet mod nord. Størsteparten af Lading Sø ligger i Favrskov Kommune, mens den sydlige del hører til Skanderborg Kommune.

Fortællinger og sagn[redigér | rediger kildetekst]

Der er flere fortællinger og sagn om Lading Sø.[1] Søen skulle for eksempel være dannet under en kølle-kamp mellem to kæmper i henholdsvis Hasle Høj og Borum Eshøj. Under den kamp slog kæmperne også Brabrand Sø og Geding Sø med deres store køller.

Der går en fortælling om tre skattekister i Lading Sø. Flere har forsøgt at hente dem, men uden held.

Det fortælles også, at der har ligget en vandmølle vest for søen, kaldet Gammel-mølle. Mølledammen og dæmningerne skulle efter sigende findes her endnu.

På sydsiden af søen ved Troldhøj i Skivholme Skov, har der efter sigende ligget en borg med voldgrave. Troldhøj er rigtig nok et gammel voldsted; voldgravene kan ses her endnu og stedet har været fredet siden 1918. Der går en fortælling om at Niels Ebbesen skænkede "Troldborg" til Svend Trøst, som belønning for hans bistand under drabet på den kullede greve i Randers 1. april 1340.[2][3][4]

vestenden af søen set mod sydvest

Naturen[redigér | rediger kildetekst]

Der rapporteres om oddere i området og rørhøgen skulle også være tilstede her blandt flere andre mere udbredte fugle- og ande-arter som nattergalen, vandrikse, grågæs og hvinænder for eksempel.

Lading Sø klassificeres som en kalkrig og lavvandet sø af type 9. Søen er i øjeblikket i en dårlig økologisk tilstand, med klorofylniveauer 4-5 gange over målsætningen. Der har været iværksat forskellige aktiviteter for at nedbringe niveauet, men det har vist sig svært at skabe en stabil reduktion, da fosforniveauerne fortsat er ret høje.

Lading Sø og området omkring, er fredet siden 1963.[5]

Der er planer om et større motorvejsbyggeri i området; Rute 26. Det har skabt en del debat og utilfredshed blandt de lokale og bl.a. Danmarks Naturfredningsforening har gjort indsigelse.[6][7][8][9]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Se f.eks. §108, §1778, §2275 fra Evald Tang Kristensen: Danske Sagn, Silkeborg Bogtrykkeri (1895).
  2. ^ Drabet gjorde Niels Ebbesen til nationalhelt og begivenheden omtales derfor ofte som "Dåden i Randers".
  3. ^ Troldhøj Fund og Fortidsminder, Kulturstyrelsen. Hentet 15. maj 2014
  4. ^ Jantzen,C. og R. A. Olsen: Voldsteder i Danmark. En vejviser. Jylland I (1999)
  5. ^ Skanderborg Kommune: Overfredningsnævnets Kendelse af 17. maj 1963 vedr. fredning af Lading sø med omliggende arealer Arkiveret 4. marts 2016 hos Wayback Machine Hentet 16. maj 2014
  6. ^ Lading Sø er fredet! (Webside ikke længere tilgængelig) Aktionsgruppe af borgere fra Lading og Fajstrup.
  7. ^ Danmarks Naturfredningsforening: Udbygning af Viborgvej. Hentet 15. maj 2014.
  8. ^ Bilag til DN-indsigelse mod motorvej syd for Lading Sø Arkiveret 17. maj 2014 hos Wayback Machine. Hentet 15. maj 2014.
  9. ^ Vejdirektoratet (5. november 2012): Bilag 1: Indstilling til videre proces om Rute 26 ved Aarhus og Viborg Arkiveret 17. maj 2014 hos Wayback Machine. Hentet 15.maj 2014.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]