Lagerøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lager beer in glass.jpg

Lager er en betegnelse for en undergæret øl, der gærer langsomt ved lave temperaturer, og bagefter lagres ved lave temperaturer i 1-2 uger. Lager-øl hører til blandt de mest populære øl i dag.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1800-tallet brugte bayerske bryggere kølige grotter til at opbevare og modne øl. Den øl, de fik ud af det kaldte de "Lagerbier", der kommer af det tyske ord lagern ("at lagre"). Efterhånden udviklede bayerske bryggere derfor en speciel slags gær, der var i stand til at virke ved lave temperaturer. Denne type gær lægger sig på på bunden af gæringtanken, hvorfor denne type øl også kaldes for undergæret øl.

I 1820-1830 rejste bryggeren Gabriel Sedlmayr, hvis familie havde et bryggeri i Bayern, rundt i Europa for at forbedre sine evner inden for brygning. Hjemvendt efter flere års "dannelsesrejse", havde Gabriel Sedlmayr lært at brygge en mere stabil og konsistent lagerøl. Den bayerske lager var dog stadig anderledes i forhold til den moderne lager, hvilket skyldtes, at vandet i München var hårdt og gjorde øllet mørkt.

Opskriften på denne forbedrede lager spredte sig hurtigt til andre lande i Europa. Specielt Sedlmayrs ven Anton Dreher brugte den nye teknik til at tilpasse den wienske øl i 1840-1841. Vandet i Wien gjorde det muligt at bruge lysere malttyper, hvilket også gjorde øllet lysere.

Den nye opskrift nåede også Bøhmen, og her blev den yderligere tilpasset. I 1842, i byen Plzeň, prøvede den 29-årige bayerske brygger Josef Groll opskriften med en anden slags malt sammen med det lokale vand. Den nye øl, der blev kendt som en pilsner, fik stor succes over hele Europa.

En danskbrygget lagerøl brygget efter bajerske principper blev første gang succesfuldt brygget i 1846 af brygger J.C. Jacobsen (grundlæggeren af Carlsberg). I det 20. århundrede kunne den købes under navnet Gl. Carlsberg Lager, men ændrede i 2003 navn til Carls Lager. Den oprindeligt lancerede øl havde dog en større alkoholstyrke en den senere lagerøl.[1]

Pilsner[redigér | redigér wikikode]

En pilsner har en lys farve, samt et højt inhold af kuldioxid. Et alkoholindhold på 4-5% er normalt for en pilsner

Almindelige typer lager[redigér | redigér wikikode]

Almindelige lager mærker[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]