Leblouh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Leblouh betyder: Hurtig opfedning af piger (fra 4 år, normalt i dag fra 10 år). Ideen er at man kan tjene penge på at sælge en fed og dermed smukt brud, på samme måde som man kan tjene penge på at opfede en fedekalv. Pigen er også interesseret i at blive fed fordi hun så kan blive gift med en rig mand, og fordi mænd er mere trofaste over fede kvinder. At de fede kvinder måske overlever sygdom og sult bedre end magre kvinder er ikke noget som folk overvejer.

Princippet er at man bliver ved med at feder indtil helbredet får et knæk, så der begynder et vægttab. Så er det tid at få bruden solgt i en fart. Men heldigvis frigiver vægt tabet en masse hormoner på en gang så menstruationen kan begynde tidligere end normal, og barnebruden kan sågar et tilfælde kan føde en barn, som 10 årig.[1] Men opfedningen kan også begynde så sent som i 19 års aldren, i et desperat forsøg på at få kvinden bortgiftet gratis. En fordel ved at opfede små piger frem for tenager piger at småpigerne tåler at drikke rå mælk, hvor tenager piger skal drikke smelte smør.

Fremgangsmåden er når pigen er mæt, så skal man stoppe opkastningsrefleksen. Dette kan ske på flere måder. Man kan udmatte refleksen, ved at blive ved med at made, hver gang maden kommer op, holde hendes mund lukket, eller man kan overbelaste central nervesystemet ved slå ligesom spanking eller klemme ligesom ved bondage. Pigen protesterer meget sjælden i mishandlingen, fordi overfodringen giver hende opmærksomhed, næringen i blodet og udmattelsen af nervesystemet giver hende et fix. Hvilket vil give hende en spiseforstyrrelse: Overspisning. Spiseforstyrrelsen vil somregel være dødelig.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Stikken Leblouh er beskrevet fra Maurerne, (som taler Hassaniyya) og byerne i Mauretanien, Berberne i Tunesien og Tuaregerne i Niger.

Lignende skikke[redigér | redigér wikikode]

Lignende traditioner findes i mange forskellige former i hele Afrika. Som eksempler kan nævnes: Hamer stammen i Etiopien og Himba stammen i Namibia. Også i Ny Guinea og Tonga, Winward islands i Tahiti og Samoa. Note: Det er helt naturligt at grovæde hvis man har sultet, fx: Hvis nogen nedlægger en elefant så æder man til den er spist op, da man ikke kan opbevare kødet.

Dromedarmælk - Forældrene[redigér | redigér wikikode]

Det særlige problem for nomaderne i ørken er, at de kun kan opfede pigerne med dromedarmælk, og det kun når de i perioder har for meget mælk, og et andet problem er at dromedarmælk er meget fed og mættede, så er svært at synke den. De måtte derfor optræne pigernes evne til at holde mælken i sig, gerne fra små af. Hvis forældrene kunne så fangende de mælken når den kom op, så kunne de hælde den ned igen. Pigen skulle jo ikke smage på den, eller synke den men bare hælde den ned. Det kunne være en hjælp for pigen hvis man nev, klemte eller slog hende, så at hun glemte at kaste op. Man ikke kan gemme dromedarmælken, som andet end pigefedt. Note: Det er en udbredt men fejlagtig påstand at skikken ikke findes mere.

Hurtig opfednings gårde - Professionelle[redigér | redigér wikikode]

"Gavage" er et fransk ord, som betyder en traditionel tvangsfodring af gæs på gård, og fordi Mauretanien er en tidligere fransk koloni, så bruges ordet også om at opfede kvinder på en gård. For overklassen, maurerne i det nordlige Mauretanien er Leblouh noget særligt, nemlig det at bruden har store "moderigtige" strækmærker på overarmene. Disse strækmærker skabes ved at samle nogle tynde omring 13 år gamle piger i et telt langt uden i ørken, i 40 dage, så pigerne ikke kan løbe væk eller gemme sig. Nogle fattige enker lever så af at fodre pigerne op, med potions-kugler, lige nok til en måltid, kuglerne bliver skyllet ned med og mælk eller flydende smør. Det var ikke noget problem at få de arrige piger til at spise, da den ene pige gør hvad den anden gør, og vil gerne overgå de andre, og der var ikke andet at lave end at spise. I begyndelsen grinder og pjatter pigerne som børn på en sommerlejr, men snart sidder pigerne, helt paralyseret og kæmper med at trække vejret for at fordøje alt den fede mad. Med tiden bliver pigerne trænet op til at spise 40 potions-kugler om dagen. Så var de også blevet ca. 50 kg tunger og kunne hverken stå eller gå. En rigtig rigmands luksus brud, som ikke kunne lave andet end børn. Skikken har været forbudt i mange år. Og har derfor været i tilbagegang frem til ca 2007. Men efter den militære magtovertagelse har den været i fremgang. Baggrunden for skikken er et et maurisk ord sprog: "En kvinde fylder lige så meget i hendes mands hjerte, som hun fylder i hans seng." Det vil sige at bruden kærlige far betale for at hun blev opfedet, for at hun skulle blive elsket af hendes ægtemand og derved få et lykkeligt ægteskab. Dels var det vigtig sviger-forædlerne at vise at de var gode sviger-forædler ved at have en tyk svigerdatter. Professionelle opfedning er meget effektiv og er beskrevet som menneskeofring - unge kvinder, som ofre liv, helbred og førlighed. [2]. Leblouh medføre normalt en livsfarlig spiseforstyrrelse: Overspisning, som er så ekstrem dødelig fordi den betragtes som normal.

Kemisk 'dregdreg' - Sviger-forældrene og selvfedning.[redigér | redigér wikikode]

'Dregdreg' er et ord fra Hassaniyya sproget og betyder: hjertebanken, og henvise den hjertebanken, man får hvis man tager stoffer i håb om at få en vægt forøgelse, undertiden med dødelig ugang på grund af overdosering[3]. Sviger-forældrene vil gerne hjælpe svigerdatteren med en vægtforøgelse. Men forstår ikke at medicin ikke virker bedre jo mere der er af den. Men i det mindste er der en logisk tankegang bag. Der imod så selvfedning, uhæmmet livsfarlig.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Links[redigér | redigér wikikode]

Engelske Links[redigér | redigér wikikode]

Franske Links[redigér | redigér wikikode]

Mauretanien er en tidligere fransk koloni, derfor er det ofte nemmest at finde kilder på fransk.

Arabiske Links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/3429903.stm Mauritania's 'wife-fattening' farm: "Me, I've seen 10-year old girls give birth. I tell you, 10 years old!
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/3429903.stm Mauritania's 'wife-fattening' farm
  3. Mauritania: Force-feeding of young girls waning, replaced by drugs formulated for livestock