Lemvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lemvig
Købstadsvåben Herredsvåben
Lemvigs våben.png
Skodborg Herreds våben 1584.png
Lemvig-vest.jpg
Lemvigs østside og byen, samt en lille del af sydsiden. I forgrunden ses fjorden og i baggrunden ses Lemvig Sø med Sødalen.
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: Erik Flyvholm
Grundlagt: år 1234
Postnr.: 7620 Lemvig
Demografi
Lemvig by: 7.031[1](2014)
Kommunen: 20.933[1](2014)
 - Areal: 508,17 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.lemvig.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°32′59″N 8°18′34″E / 56.54972°N 8.30944°Ø / 56.54972; 8.30944

Lemvig er en by og købstad i det nordlige Vestjylland med 7.031 indbyggere (2014)[1], beliggende ved den vestlige del af Limfjorden i et bakket landskab omkring Lem Vig. Lemvig er hovedby i Lemvig Kommune og ligger i det nordvestlige hjørne af Region Midtjylland.

Første gang byen nævnes er i et brev til kongen i år 1234. Derudover fik byen købstadsprivilegier i 1545. Lemvig ligger i det gamle Skodborg Herred.

Lemvig er også kendt som byen Lidenlund fra tegneserien "Livets gang i Lidenlund", tegnet og skrevet af Henning Gantriis.

Gl. Lemvig kommune er grundlagt 1970 af Bøvling, Dybe, Fabjerg, Ferring, Fjaltring, Flynder, Gudum, Heldum, Hove, Hygum, Lemvig, Lomborg, Møborg, Nees, Nørlem, Nørre Nissum, Ramme, Rom, Trans, Tørring og Vandborg Sogne.

Den gamle kommune blev sammenlagt i 2007 med Thyborøn-Harboøre Kommune til Lemvig Kommune.


Området[redigér | redigér wikikode]

Lemvig by er een stor dal, ment på den måde at selve byen er omgivet af bakker. På toppen af den nord-østlige bakke finder man bl.a. Lemtorpskolen og Lemvig Bowling Center. På vej op (hvis man følger Østerbjerg) kommer man forbi sygehuset.

På toppen af den syd-vestlige bakke finder man bl.a. Lemvig Gymnasium, Christinelystskolen, Lemvig Idræts- og Kulturcenter (med tilhørende svømmehallen), Lemvig GF og Lemvig station (tog og bus). På vej op (hvis man her følger Vesterbjerg) finder man Lemvig Museum.

Vælger man i stedet at følge Strandvejen langs fjorden ud mod Gjeller Odde møder man inden Lemvig Golfklub, Lemvig Roklub og Hotel Nørre Vinkel. Bag roklubben ligger Lemvig Feriecenter og bagved Lemvig Sejlklub.

Lige efter Lemvig Museum finder man Planetstien, som er en af Lemvigs helt store seværdigheder.

For foden af Ny Sønderbjerg findes Lemvig Sø, Kolonihaverne, Søhuset (hvor Thøger Larsen Gruppe (under DDS) hører til) og Sødalen. Drejer man til venstre (mod syd) for enden af Sønderbjerg kommer man i retning af Rom og Lemvig flyveplads.

En 2m høj betonmur på havnen beskytter byen når vestenstorm skubber vand fra Vesterhavet ind i Limfjorden.[2]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Byvåben[redigér | redigér wikikode]

Byvåbnet viser den løgformede kirke midt i byen, som har været på segl siden 1800-tallet. Klitterne og bølgerne markerer at kommunen ligger ved havet og fjorden. Stjernerne er himmellegeme.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kystdirektoratet har hovedsæde i Lemvig.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Lemvig Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi