Lissabon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lissabon
Lisboa
Byflag Byvåben
Pt-lsb1.png
LSB.png
Udsigt over Lissabon
Overblik
Land: Portugal Portugal
Borgmester: Fernando Medina
Grundlagt: 1179
Demografi
Indbyggertal: 564.657(2001)
 - Areal: 83,84 km²
 - Befolkningstæthed: 6.518,1 pr. km²
Tidszone: UTC (WET)
Hjemmeside: www.cm-lisboa.pt
Oversigtskort

Koordinater: 38°43′0″N 9°8′0″W / 38.71667°N 9.13333°V / 38.71667; -9.13333

Lissabon (Lisboa) er Portugals hovedstad og største by. Det er den vestligste hovedstad på det Europæiske kontinent. Byen har de historiske grænser i behold, og flere forstadsbyer er stadig selvstændige administrative enheder: Loures, Amadora, Oeiras, Odivelas og Sacavém.

Indbyggere[redigér | redigér wikikode]

Lissabon har omkring 565.000 indbyggere, og Stor-Lissabon (med de administrativt selvstændige forstadsområder) har over 2.700.000 indbyggere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Lissabon er bygget på og omkring syv høje, og niveauforskellene er store. Den mest kendte høj er Sâo Jorge med det imponerende slot Castello de São Jorge på toppen. De andre seks høje har enten en kirke eller et udsigtspunkt på toppen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historisk kort over Lissabon

Byen er ældre end Rom og alle andre hovedstæder i Vesteuropa. Legenden fortæller, at byen fik sit romerske navn, Olisipo efter den græske helt Odysseus, som på sin rejse tilbage fra Troja tog sig tid til at standse her for at forføre nymfen Calypso. Af sorg over hans afsked forvandlede hun sig til en slange, hvis bugter dannede de syv høje, som byen ligger på.

Romerne overtog byen efter fønikerne og gjorde Lissabon til hovedstad i provinsen Lusitania. Maurerne (araberne) erobrede Lissabon i 714 og holdt den de næste 400 år. Byens vækst og betydning skyldtes dens heldige beliggenhed og dens beskyttede havn. Vasco da Gama sejlede i 1497 til Indien fra Lissabons forstad Belém og gav Portugal monopol på handel med krydderier fra Østen. da Gama havde således mere held med sit forehavende end Columbus, som fem år tidligere sejlede vestpå for at finde Indien – men i stedet fandt Amerika. I de næste 200 år havde Lissabon større indtægter end nogen anden by i Europa.

Lissabon har været udsat for mange jordskælv. I 1755, da de fleste af byens indbyggere var samlet i kirkerne for at fejre Alle Helgens Dag, indtraf det største jordskælv nogensinde i Europa (se Jordskælvet i Lissabon 1755). Indbyggerne løb mod havnen for at undgå de ildebrande, som brød ud. Byen blev herefter oversvømmet af en fire etager høj tsunamibølge. På få timer mistede Lissabon en tredjedel af sine indbyggere.

Panorama over Lissabon
[[Billede:{{{billede}}}|{{{bredde}}}|:Image:Lisbon Panorama.jpg]]
Panorama over Lissabon

Transport[redigér | redigér wikikode]

Lissabons sporvogne, her den kendte Linje 28, er et almindeligt syn i byens gader.
  • Lissabon har et nyt metro net, der er under stadig udbygning. Der sælges billetter på alle stationer.
  • Sporvogne kører overalt i centrum af byen, der er fem linjer. Bedst kendt er Linje 28, der fra den ene endestation til den anden passerer en lang række af byens seværdigheder.
  • Busser er især anvendelige til besøg uden for Lissabon. Trafikken i Lissabon er hektisk, og der bliver kørt hurtigt og tæt.
  • Byen har tre kabelbaner, som er placeret på strategiske steder i forhold til fodgængere contra de stejle gader. De tre kabelbaner er:
Elevador do Lavra
Elevador da Glória
Elevador da Bica

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: