Livjatan (havuhyre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Besejringen af Leviatan, gravering af Gustave Doré fra 1865. På billedet dræber Gud det legendariske søuhyre, et motiv, kunstneren har hentet fra Esajas' Bog 27,1.

Livjatan (hebraisk: לויתן; latin: Leviathan) er et kæmpemæsigt havuhyre.

Livjatan omtales i Bibelen som det uhyre, Jahve i urtiden besejrede. Denne kamp mellem Jahve og Livjatan omtales blandt andet i Salmernes Bog 74,14: Du knuste Livjatans hoveder og gav dem som føde til havets fisk. Også i Jobs Bog 40,25 – 41,26 findes kampmotivet, hvor Jahve spørger Job, om denne kunne kæmpe på samme måde som Jahve mod Livjatan.

Dette kampmotiv findes også i andre myter uden for Bibelen, blandt andet i Ba'alsmyten fra Ugarit, hvor Ba'al dræber Livjatan. Generelt er det dog nedtonet i Det Gamle Testamente for i stedet at betone Jahves uindskrænkede magt. I Salme 104,26 er Livjatan et havuhyre, som har havet til legeplads. "Der sejler skibene, der er Livjatan, som du skabte til at lege i det".

Bibel Stub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion