Louisenlund (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Louisenlund
Louisenlund ved Slien
Tidligere navne Teglhave
Generel information
Type Herregård
Arkitektonisk stil Nyklassicisme
Adresse: Louisenlund 9
By: Gyby
Land: Tyskland
Udlejet til Louisenlund (skole)
Konstruktion startet 1772
Indviet 1776
Design og konstruktion
Arkitekt Hermann von Motz
Bygherre Landgreve Carl af Hessen
Oversigtskort
Louisenlund Slot ligger i Slesvig-Holsten
Louisenlund Slot
Louisenlund Slot
Louisenlund Slots beliggenhed i Slesvig-Holsten

Bygning i Teglhave/Louisenlund

Louisenlund eller Luisenlund (oprindelig Teglhave) er en herregård beliggende ved Sliens Store Bredning i Sydslesvig. Administrativt hører Louisenlund under Gyby Kommune i Rendsborg-Egernførde kreds i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten. I kirkelig henseende hører lokaliteten under Kosel Sogn[1]. Sognet lå i den danske periode delvis i Hytten Herred (Gottorp Amt, senere Hytten Amt). Louisenlund Gods er på 300 hektar.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gårdens ældste navn er Teglhave. Under godset hørte nabobyerne Gyby og Esbrem. med kådnerstedet Arnsbjerg (Ahrensberg), avlsgården Carlsgård (hvis jorder består af opdyrkede mose- og hedeland) og den lille gård Kronsrød (Kronsrott). I 1563 kom gården til Hytten Herred (Gottorp Amt), i 1741 til det fra Gottorp adskilte Hytten Amt. Efter at Christian 7. i 1770 overlod området til sin søster Louise, der var gift med landgreven Carl af Hessen, blev den nuværende hovedbygning opført som sommerresidens for statholderne på Gottorp slot. Gården skiftede navnet til Louisenlund og fik nu status som adelsgods. Louise var datter af Frederik 5. og dronning Louise. Carl af Hessen var kendt som frimurer, spiritist og alkemist. Det var ham, som opførte et såkaldt alkymist- og frimurertårn i parken ved Louisenlund.

Senere overgik godset til det lyksborgske fyrstehus. Gården kom dermed i kongehusets eje. Som følge af patrimonialjurisdiktionens afskaffelse i 1853 kom Louisenlund under det nyoprettede Egernførde Herred[2].

Siden 1949 har Louisenlund været en tysk eliteskole for elever fra og med 5. klasse, og hvor de kan tage alle statsligt anerkendte afgangseksamener (→Louisenlund (skole)).

Ejere af Louisenlund[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ M. Mørk Hansen og C. L. Nielsen: Kirkelig Statistik over Slesvig Stift med historiske og topografiske bemærkninger, 3. bind, Kjøbenhavn 1864, s. 282
  2. ^ Gerret Liebing Schlaber: Administrative tilhørsforhold mellem Ejderen og Kongeåen indtil 2007, Flensborg 2007, s. 347

Koordinater: 54°29′35.26″N 9°41′6.54″Ø / 54.4931278°N 9.6851500°Ø / 54.4931278; 9.6851500