Ludwig Thoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Ludwig Thoma, tysk forfatter, f. 21. Jan. 1867 i Oberammergau, d. 26. Aug. 1921 i Rottach. Han besøgte først Skovbrugsakademiet i Aschaffenburg, studerede derpaa Jura i München og Erlangen, blev Sagfører i Dachau, senere i München. 1898 overtog han Redaktionen af det litterære Vittighedsblad »Simplicissimus«. Han udviklede sig til en skarp politisk og social Satiriker og skildrede med Forkærlighed de bayerske Bønders og Smaaborgeres Liv, baade i novellistisk og dram. Form. Han har skrevet Landsbyhistorien »Agricola« (1897), »Lausbubengeschichten«, Romanerne »Andreas Vöst« og »Der Wittiber«, Satiren »Assessor Karlchen«, Lystspillet »Wittwen«, Komedierne »Die Medaille«, »Die Lokalbahn«, »Moral«, »Erster Klasse« og »Lottchens Geburtstag«, det burleske Stykke »Das Säuglingsheim« og Folkeskuespillet »Magdalene«. Flere af disse Stykker er blevne opførte i Danmark. Hans Mærke: Peter Schlemihl er kendt fra talrige Digte, samlede i »Gedichte« og »Kirchenweih«. Sydtysk Lune, dristig og respektløs Spot præger T.’s Forfatterskab, der ejer Originalitet i sin saftige Fremstilling af Spidsborgernes Færden.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.