Mølle (spil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Mølle er et brætspil for to personer, hvor det gælder om at få placeret tre af sine brikker på stribe – en såkaldt "mølle".

Bræt[redigér | redigér wikikode]

Møllebræt

Spillet spilles på et særligt bræt.

Brikker[redigér | redigér wikikode]

Hver spiller har ni brikker. Alle brikker har samme egenskaber.

Spillets gang[redigér | redigér wikikode]

Spillerne placerer skiftevis en brik på brættet. Brikken skal placeres på et af de 24 steder (kryds), hvor en lodret og en vandret linje mødes. Hvis man får placeret tre af sine brikker på stribe, har man en "mølle" og må fjerne en af modspillerens brikker. Dog kan skal man tage én brik, der ikke er i "mølle", hvis det er muligt.

Når alle brikker er placeret, ændres spillet, således at man må flytte en brik til et nabokryds. Hvis man således har tre brikker i en mølle og kan flytte den ene, så den indgår i en ny mølle, kaldes kombinationen en "svikmølle".

Når den ene spiller kun har tre brikker tilbage, må hans brikker "springe" – de behøver således ikke følge linjerne, men kan flyttes til ethvert ledigt kryds.

Når den ene spiller kun har to brikker tilbage, eller hvis man ikke kan flytte sine brikker fordi modstanderen har blokeret dem, så har man tabt.

I oktober 1993 fandt Ralph Gasser at mølle ender uafgjort hvis begge spillere spiller optimalt. Gasser udviklede desuden en AI kaldet Bushy som betragtes som verdens stærkeste spiller.

Svikmøller[redigér | redigér wikikode]

Når ens modspiller har en svikmølle, er det overordentlig ubehageligt. Dette har ført til at en "svikmølle" i overført betydning er en ond situation, man ikke kan gøre noget for at komme ud af – en ond cirkel.

Svikmøllen er et dansk satirisk hæfte, som udkommer hvert år op til jul.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: