Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Main Page)
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 193.014 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Downtown Singapore.jpg

Singapore er en østat, som ligger ved sydspidsen af Malayahalvøen med omkring 4,99 mio. indbyggere. Med sine 710,2 km² er Singapore en mikrostat, og det er det mindste land i Sydøstasien. Det var oprindelige et fiskerlandsby, hvor de indfødte Orang Laut mennesker bøde. I 1819 grundlagde det Britiske Ostindiske Kompagni en handelsstation på øen, som blev brugt som en strategisk handelsstation langs krydderiruten og det blev et vigtigt center for det Britiske Imperium.

Under 2. verdenskrig blev den britiske koloni besat af japanerne efter Slaget om Singapore, men kom tilbage til det britiske styre lige efter krigen. I 1963 opnåede byen uafhængighed fra Storbritannien, og var en kort overgang med i Malaya Malaysia men blev en uafhængig republik den 9. august 1965. Siden uafhængigheden har Singapores levestandard været i kraftig stigning. Landet er det femterigeste land i verden, når det gælder BNP (PPP) pr. indbygger og det tiende dyreste sted at bo. Singapore er en parlamentarisk republik, og Singapores forfatning fastlægger et repræsentativt demokrati. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Drottning Josefina målad av Axel Nordgren.

Josefina av Leuchtenberg, född 14 mars 1807 i Milano, död 7 juni 1876 i Stockholm, var Sveriges och Norges drottning 1844–1859. Hon var äldsta dotter till den franske generalen Eugène de Beauharnais och prinsessan Augusta av Bayern, dotter till kung Maximilian I av Bayern. Hon gifte sig den 22 maj 1823 med kronprins Oscar, sedermera kung Oscar I och fick med honom fem barn: Karl XV, Gustaf, Oscar II, Eugenia och August.

När Josefina kom till Sverige första gången följde familjens slottskaplan, Jakob Lorenz Studach, med henne. Han blev hennes biktfader i Stockholm men tog sig också an den lilla katolska församlingen i Stockholm. Att vara katolik i Sverige var vid den tiden omgärdat av hårda restriktioner och den katolska mässan var endast tillåten vid Österrikes, Frankrikes, Spaniens och Portugals ambassader i Stockholm. Läs mer

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ebola-udbruddet i Vestafrika
KlausIohannis2014.png
Office-calendar.svg
I dag

Den 23. november:

Boris Karloff som Frankensteins monster
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Autoroute A9

  • ... prissammenligneren PriceRunner blev grundlagt i Sverige for 15 år siden?
  • ... den franske motorvej A9 (billedet) også er kendt som La Languedocienne og La Catalane?
  • ... flere end 100.000 besøger det årlige Døllefjelde-Musse Marked, der er blevet kåret som det bedst organiserede kræmmermarked i Danmark?
  • ... den gamle indiske kontaktsport Kabaddi blev udøvet af bl.a. Buddha som træning?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Mikenichols.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Pabellón del Arte, Zagreb, Croacia, 2014-04-20, DD 05.JPG

Kunstpavillonen i Zagreb, Kroatiens hovedstad. Bygningen blev fuldført i 1898 og ligger midt i byen på Nikola Šubić Zrinski-pladsen over for hovedbanegården. Pavillonen, som er den ældste af sin art i det sydøstlige Europa, anvendes til udstillinger af samtidskunst.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.