Maria af Grækenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Maria af Grækenland
Storfyrstinde af Rusland
Ægtefælle *Georg Mikhailovitj af Rusland *Periklis Ioannidis
Børn Nina Georgievna af Rusland
Xenia Georgievna af Rusland
Far Georg 1. af Grækenland
Mor Olga Konstantinovna af Rusland
Født 3. marts 1876
Athen Grækenland
Død 14. december 1940
Athen Grækenland
Begravet Den kongelige begravelsesplads Tatoi Palads Grækenland

Maria Georgievna (græsk titel: prinsesse Maria af Grækenland og Danmark, Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας και Δανίας) (3. marts 187614. december 1940), prinsesse af Grækenland og Danmark, gift storfyrstinde af Rusland.

Maria var datter af den danskfødte kong Georg 1. af Grækenland og hans russiske hustru, Olga Konstantinovna af Rusland.

Storfyrstinde Maria Georgievna og storfyrst Georg Mikhailovitj
Storfyrstinde Maria Georgievna i kostume fra det berømte bal i 1903.

Familie og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Maria blev født i 1876 som det femte barn, og næstældste datter af kong Georg og dronning Olga. Hun var således barnebarn af kong Christian 9. af Danmark og dronning Louise af Hessen.

I sin ungdom var hun meget knyttet til sin kusine Xenia Alexandrovna af Rusland og de blev siden gift med to brødre.

Maria var meget patriotisk. Hun udtalte, at hun ikke ville gifte sig hvis det indebar at hun måtte forlade Grækenland. Hendes far nægtede dog at lade hene gifte sig med en græker og dermed borgerligt.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

I 1900 blev Maria gift med storfyrst Georg Mikhailovitj af Rusland. Han var søn af storfyrst Mikhail Nikolaievitj af Rusland, der selv var yngste søn af kejser Nikolai 1. af Rusland.

Maria giftede sig dermed ind i hendes moders familie, huset Romanov, og fulgte sin søster, Alexandra af Grækenland (1870-1891), der ligeledes var blevet gift ind i den russiske kejserfamilie.

Storfyrst George var en fætter til dronning Olga og til Alexandras mand, storfyrst Pavel Alexandrovitj af Rusland.

Brylluppet stod mod sædvanen ikke i Rusland, men på Korfu i Grækenland.

Ligeledes mod sædvane fik hun lov til at foprblive arveberettiget til den græske trone, hvilket hun havde insisteret på.

Børn[redigér | redigér wikikode]

Parret fik sammen to døtre:

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Parret fik en lejlighed i storfyrst Mikhails palads i Skt. Petersborg, og senere byggede de et mindre palads på Krim i engelsk stil, kaldet Harax, et græsk navn.

Maria have aldrig været forelsket i sin mand, og med tiden gled parret mere og mere fra hinanden, ligesom Maria ikke brød sig specielt om Rusland.

Maria brugte døtrenes dårlige helbred som undskyldning til at opholde sig i længere perioder udenfor Rusland, og uden følgeskab af sin mand.

Maria var i England da 1. verdenskrig brød ud, og hun besluttede sig for ikke med det samme at rejse tilbage til Rusland, som de andre russiske kejserlige der befandt sig i udlandet.

Senere blev det for risikabelt at rejse, og hun blev sammen med døtrene i England under hele krigen. Maria og døtrene genså aldrig storfyrst Georg.

I forbindelse med den russiske revolution, blev hendes mand fænglset. Maria forsøgtre at sikre hans løsladelse med han blev sammen med tre andre storfyrster skudt i 1919.


I 1922 blev hun gift for anden gang. Hendes ægtemand var den græske borgerligt fødte admiral Perikles Ioannidis (1881– 1965) og brylluppet stod i Wiesbaden Tyskland.

Det skulle eftersigende have mødt hinanden da Maria vendte hjem til Grækenland efter familiens eksil i 1920. Perikles var kaptajn på det skib hun var om bord.


Maria udgav senere sine erindringer, der blev en bestseller.

Hun døde i 1940 i Athen midt under den Græsk-italienske krig.