Matilde Bajer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Matilde Bajer

Pauline Matilde Theodora Bajer, født Schlüter (4. januar 1840 på Frederikseg, Herlufmagle Sogn4. marts 1934 i København) var en dansk kvindesagsforkæmper og pacifist.

Matilde var datter af godsejer Philip Wilhelm Schlüter (1811-1880) og Pauline Cathrine Gäthgens (1813-1906).

Hun blev gift med pacifisten, folketingsmedlem Fredrik Bajer og fik med ham 6 børn. Hun var i 1871 medstifter af Dansk Kvindesamfund og dets første formand, samt medlem af Dansk Fredsforening fra starten af denne.

I 1885 stiftede hun Kvindelig Fremskridtsforening og hun grundlagde i 1906 Danske Kvinders Fredsforening sammen med Sophie Alberti. Hun var Danske Kvinders Nationalråds repræsentant i the International Council of Women’s Peace Committee, og var samtidig vice­præsident i Alliance universelle des femmes pour la paix (Ligue des femmes pour le Désarmament). I sit internationale arbejde støttedes hun økonomisk af Priscilla Hannah Peckover.

Hun blev i 1914 æresmedlem af Ungdomsforeningen Pax og i 1915 medlem af Danske Kvinders Fredskæde og hun deltog i kvindetoget til Amalienborg. Hun blev i 1917 nægtet indrejsetilladelse til i Tyskland på grund af sit arbejde for fredssagen.

I 1931 modtog Matilde Bajer Fortjenstmedaljen i guld for sit kvinde- og fredsarbejde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]