Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Medici slægt
Coat of arms of the House of de' Medici.png
Våbenskjoldet for Medici slægten
Land Firenze, Toscana (Italien)
Titler Storhertugdømmet Toscana
Hertug af Firenze
Hertugen af ​​Urbino
Hertugen af Nemours
Hertugen af Sieva
Hertugen af Rover
Grundlægger Giovanni de' Medici
Sidste regent Gian Gastone de' Medici
Grundlagt 14. århundrede
Opløst 18. århundrede
Nationalitet Toscana (Italien)

Familien Medici var i renæssancen en magtfuld og indflydelsesrig familie, som herskede i det norlige Italien hovedsageligt i den italienske region Toscana. Specielt er familien kendt for dens styre af den toscanske hovedstaden Firenze. Familiens rigdom stammede fra bankvirksomhed og tekstilhandel, og det var især igennem bankvirksomheden (den såkaldte "Medici Bank"), at familien havde været i stand til at opbygge sig en enorm velstand og ikke mindst politisk indflydelse. I starten af 1400-tallet voksede bankvirksomheden meget ekspansivt, hvilket resulterede i, at der åbnede en masse nye filialer rundt omkring i de forskellige europæiske lande. Dette bevirkede endvidere, at familien i starten af 1400-tallet opnåede at være den rigeste i hele Europa.

Familien fik magten i Firenze, og i de næste mange år blev Firenze styret af den i den "den Mediciske Periode" . De mest bemærkelsesværdige var:

  • Giovanni de' Medici (13601429), var finansmand og industriherre i Firenze, og i begyndelsen af 1400-tallet blev han pavens officielle bankier. Under kirkemødet 1414-1418 i Konstanz spillede han en betydelig rolle. Hans forretninger dækkede de vigtige byer i Europa.
  • Cosimo de' Medici (13891464) overtog familieimperiet og skabte sig en magtstilling i Firenze, men holdt sig så vidt muligt i baggrunden. I 1433 blev han anklaget og fængslet for højforræderi og slap kun fri ved bestikkelse. 1434 blev han enevældig i Firenze.

Medicierne mistede nu magten i Firenze og blev fordrevet. I 1512 – 18 år efter – blev Piero den yngres søn Lorenzo De Medici leder af Firenze. Familiens magt øgedes, da Piero den yngres bror, Giovanni, udnævntes til pave. Han sørgede for, at Lorenzo blev greve af Urbino. Hermed begyndte en ny periode i Mediciernes historie. Tidligere var de rige forretningsfolk med indflydelse i byen. Nu blev de adelet og tildelt hele grevskaber. De blev nu gift ind i det franske kongehus. I 1537 overgik familieformuen til Cosimo 1., som 1569 udnævntes til storhertug af Toscana. Grevskabet beholdt familien til 1737 med Gian Gastone de' Medici (16719. juli 1737). Med ham uddøde den mandlige linje af familien. Gian Gastones søster Anna Maria Luisa de' Medici (1667-1743) skænkede familieformuen til Firenze.

Hovedpersoner i familien Medici
Giovanni de' Medici
Cosimo de' Medici
Piero de' Medici
Lorenzo de' Medici (kaldet il Magnifico)
Piero de' Medici (den yngre)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: