Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Familien Medici var i renæssancen en magtfuld og indflydelsesrig familie i Firenze. Familiens rigdom stammede fra tekstilhandel, og bankvirksomhed sikrede familien velstand og politisk indflydelse. I starten af 1400-tallet var familien den rigeste i Europa.

Familien fik magten i Firenze, og i de næste mange år blev Firenze styret af den i den "den Mediciske Periode" . De mest bemærkelsesværdige var:

  • Giovanni de' Medici (13601429), var finansmand og industriherre i Firenze, og i begyndelsen af 1400-tallet blev han pavens officielle bankier. Under kirkemødet 1414-1418 i Konstanz spillede han en betydelig rolle. Hans forretninger dækkede de vigtige byer i Europa.
  • Cosimo de' Medici (13891464) overtog familieimperiet og skabte sig en magtstilling i Firenze, men holdt sig så vidt muligt i baggrunden. I 1433 blev han anklaget og fængslet for højforræderi og slap kun fri ved bestikkelse. 1434 blev han enevældig i Firenze.

Medicierne mistede nu magten i Firenze og blev fordrevet. I 1512 – 18 år efter – blev Piero den yngres søn Lorenzo De Medici leder af Firenze. Familiens magt øgedes, da Piero den yngres bror, Giovanni, udnævntes til pave. Han sørgede for, at Lorenzo blev greve af Urbino. Hermed begyndte en ny periode i Mediciernes historie. Tidligere var de rige forretningsfolk med indflydelse i byen. Nu blev de adelet og tildelt hele grevskaber. De blev nu gift ind i det franske kongehus. I 1537 overgik familieformuen til Cosimo 1., som 1569 udnævntes til storhertug af Toscana. Grevskabet beholdt familien til 1737 med Gian Gastone de' Medici (16719. juli 1737). Med ham uddøde den mandlige linje af familien. Gian Gastones søster Anna Maria Luisa de' Medici (1667-1743) skænkede familieformuen til Firenze.

Hovedpersoner i familien Medici
Giovanni de' Medici
Cosimo de' Medici
Piero de' Medici
Lorenzo de' Medici (kaldet il Magnifico)
Piero de' Medici (den yngre)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: