Mekaniker (søværnet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler mekanikere i Søværnet. Opslagsordet har også en anden betydning, se Mekaniker.

Mekaniker-gruppen i Søværnet, er en civil tjenestegruppe uden for militær grad[1]. Ansatte i mekanikergruppen var oprindeligt mine- og torpedomekanikere, men med tiden er også auto- og lastvognsmekanikere kommet ind i mekanikergruppen.

Ansatte i mekanikergruppen bærer i lighed med marinespecialister jakke, slips og kasket — i modsætning til marinekonstabler og marineoverkonstabler der bærer den stereotype sømandsuniform med rundhue (á la Anders And).

Ansatte i mekanikergruppen er alle tjenestemænd. Minedykkere, der demonterer undersøiske sprænglegemer (søminer, sennepsgasbomber og andre ting i havet, primært fra 1. og 2. verdenskrig) var tidligere udelukkende fra mekanikergruppen.

Mekanikergruppen er nu en lukket personalegruppe, hvilket vil sige at man ikke længere ansætter nye mekanikere i gruppen, de mekanikere der er i gruppen fortsætter på uændrede vilkår indtil hjemsendelse. Nyansatte mekanikere i Søværnet bliver nu ansat på militære vilkår i konstabelgruppen.

Distinktioner[redigér | rediger kildetekst]

Grad Distinktion
mekaniker
overmekaniker af 2. grad
overmekaniker af 1. grad
seniormekaniker

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Den Store Danske Encyklopædi, bind 13 under "militære grader", underafsnit "andet personel":" Gejstligt personel i Forsvaret og auditørpersonel står uden for militær grad. Det samme gælder mekanikere i Søværnet."
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.