Mindeparken (Aarhus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forårsdag i Mindeparken, med Marselisborg Slot i baggrunden

Mindeparken (oprindeligt navn Marselisborg Mindepark) er et parkområde på ca 30 tønder land lidt syd for Aarhus centrum. Parken blev indviet 5. juli 1925 af kong Christian 10.

Parken ligger på et område mellem Marselisborg Slot og Aarhus-bugten, og dækker i dag et areal på ca. 50 tønder land.

Knyttet til parken er arboretet Forstbotanisk Have og Donbækhusene.[Kilde mangler]

Mindeparkens tilblivelse[redigér | redigér wikikode]

De første initiativer til anlæggelse af Mindeparken blev taget i 1905, og forløbet frem til den endelige indvielse har en kompliceret historie, der blandt andet har rødder til anlægget ved Rebild Bakker, hvor de dansk-amerikanske Rebild-fester afholdes. Den oprindelige ide bag parken var, at den skulle være et samlingssted for udenlandsdanskere, når de var på besøg i hjemlandet.

Sagen om opførelse af Mindeparken blev drøftet på et møde i Aarhus Byråd den 29. september 1924. Beslutningen blev truffet 23. oktober, og første spadestik blev taget 1. november samme år. Planen var, at indvielsen skulle ske 5. juli 1925, så dansk-amerikanerne kunne deltage heri efter festlighederne i Rebild Bakker den 4. juli. Efterfølgende er Mindeparken blevet udvidet i 1939 og igen i 1944 og den består i dag af forskellige sektioner med hver deres særpræg. Udover Monumentet og Donbækhusene, som er beskrevet nedenfor, er Træsamlingen og Rømerhaven nok de to mest markante. Træsamlingen der ligger i det nord-vestlige hjørne, er en botanisk samling af store træer mens Rømerhaven der ligger opaf, er en skulptur-have med et botanisk tilsnit. Samlet set kan parken ses som et arboret med over 900 forskellige træer og buske fra alle egne af verden, bl.a. Syrien, Kaukasus, Californien og Kina. Blandt andet findes her et mammuttræ på 31 meters højde.


Monumenter[redigér | redigér wikikode]

Monumentet for faldne danskere under 1.verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

I Mindeparken er opført et monument over de i Verdenskrigen 1914-1918 faldne danske, af hvilke de fleste var dansksindede sønderjyder under tysk værnepligt. Det er lavet af billedhuggeren Axel Poulsen og arkitekt Axel Ekberg.

Monumentet er en cirkelformet gård omkranset af en euvillekalkstensmur (se kalksten). I muren er indhugget 4140 navne på faldne (i alt ca 170.000 bogstaver). Endvidere er der fire store relieffer, der symboliserer Udmarchen, Krigen, Freden og Hjemkomsten.

Mindesmærket blev indviet 1. juli 1934. I indvielsesfestlighederne deltog kongefamilien, Aarhus-borgmesteren H.P. Christensen, statsminister Thorvald Stauning sammen med 50.000 mennesker fra alle egne af Danmark, herunder 6.000 sønderjyder.

Monument for Danmarks udsendte soldater[redigér | redigér wikikode]

flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september 2012 indviedes et nyt monument for de personer der har været udsendt i udlandet i dansk tjeneste. Før afsløringen blev der holdt taler af Ingolf af Rosenborg samt borgmester Jacob Bundsgaard, hvorefter greven og Sussie af Rosenborg afslørede monumentet. Monumentet er 2,20 meter højt og er placeret umiddelbart øst for flagpladsen. Initiativet til monumentet er kommet fra Dronningens Livregiments Soldaterforening Aarhus og Omegn og midlerne til opførelsen er skænket af Aarhus Kommune og Forsvarets Veteranpulje. [1][2]

Natten før afsløringen overhældte ukendte gerningsmænd monumentet med rød maling, dette blev dog fjernet før den officielle indvielse. [3]

Donbækhusene[redigér | redigér wikikode]

Donbækhusene

I Mindeparken ligger to små huse, Donbækhusene, fra 1828 og 1850. Det ældste blev bygget af herregårdsarbejder Rasmus Olesen, som havde 3-4 tønder land i tilknytning til huset. For dette skulle han betale leje til baronen af Marselisborg. Det andet hus blev bygget af kromanden til Frederikshøj Kro på Oddervej. Husene har fungeret som boliger for tjenestefolk på godset Marselisborg. Senere har de været brugt som skovarbejderboliger. I 1996 nedbrændte husene, men de er senere blev genopbygget af Aarhus Kommune i den oprindelige stil.

Forstbotanisk Have[redigér | redigér wikikode]

Forstbotanisk Have (eller Forsthaven) blev anlagt i 1923 på en del af Skovridergårdens jord. I området var der tidligere tørvegrave. Den ligger bag Marselisborg Slot og Mindeparken, med indgang fra Skovridervej.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Harris, Poul, Friluftskunst i Århus, Aarhus 1983

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56° 7′ 46″ N, 10° 12′ 26″ Ø