Miniatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Artiklen Miniature handler om fænomener i lille skala, især legetøj
Illumineret initial fra Book of Kells

Miniatur af fr. miniature fra latin minium (mønje) er en dekoration i en bog. En miniator var den, der i Middelalderen med rød mønjefarve malede titler og initialer i manuskripter og trykte bøger og »illuminerede« eller illustrerede bøgerne. Miniaturmaleri blev den almindelige benævnelse i Middelalderen og Renæssancetiden for en væsentlig del af kunsten.

Dekorationerne i tidebøgerne (i alle regnbuens farver) og de små dimensioner blev synonyme, og miniatur kom til at betyde små malerier, navnlig portrætter.

Miniatur fik ordet en ironisk biklang om det diminutive i forhold til store som i "en Napoleon en miniature".

Under enevælden i Danmark blev det særligt fra midten af 1700-tallet skik, at kongen og andre kongelige uddelte miniatureportrætter malet på guld- eller sølvetuier besat med ædelstene, såkaldte tabatières eller på smykker, som en udmærkelse. Fra Christian 6.s tid var der en miniaturemaler knyttet til hoffet. Miniatureportrætkunstens popularitet dalede i løbet af 1800-tallet efterhånden som fotografiet overtog dets rolle, men Frederik IX's portræt malet en miniature af Fanny Falkner ses på hans døtres kjoler.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Louis E. Grandjean & Albert Fabritius, Den lille portrætkunst i Danmark siden 1750, Gyldendal, 1949. Om miniaturmaleriet i Danmark siden 1750.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]


Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.