Uddannelses- og Forskningsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Uddannelses- og Forskningsministeriet er et ministerium under Danmarks regering, der har ansvaret for forskningspolitikken, innovation og videregående uddannelser. Ministeriets vision er at skabe de bedste vilkår for at forske, studere og innovere i Europa. Universiteter, handelshøjskoler, forskerparker, sektorforskningsinstitutter, forskningscentre og danske institutter i udlandet hører blandt andre under ministeriet.

Ministeriet blev oprettet ved SR-regeringens tiltrædelse i januar 1993 under navnet Forsknings- og Teknologiministeriet, men ændrede allerede i 1994 navn til Forskningsministeriet. I 2000 blev navnet atter ændret; denne gang til IT- og Forskningsministeriet. I 2001 blev navnet ændret nok en gang, nu til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (ofte blot Videnskabsministeriet). Ressortområdet blev udvidet i 2001 således at ministeriet også fik ansvaret for universiteter, erhvervsforskere samt teknologi- og innovationspolitik. I 2011 ændredes navnet til Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser samtidig med at der overførtes forskellige forhold vedrørende videregående, kunstneriske og maritime uddannelser. Endeligt i 2014 skiftede ministeriet navn til det nuværende: Uddannelses- og Forskningsministeriet [1].

Ministeriet består af et departement samt tre institutioner; Styrelsen for Forskning og Innovation, Styrelsen for Videregående Uddannelser (tidligere Universitets- og Bygningsstyrelsen og Styrelsen for International Uddannelse (tidligere CIRIUS) og Uddannelses- og Forskningsministeriets It. En række råd hører desuden under ministeriet.

Minister siden februar 2014 er Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°40′30″N 12°35′05″Ø / 55.67491°N 12.584646°Ø / 55.67491; 12.584646