Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser i daglig tale Uddannelsesministeriet[1], er et ministerium under Danmarks regering, der har ansvaret for forskningspolitikken og videregående uddannelser. Ministeriets formål er at sikre samspil mellem erhvervslivet, forsknings- og uddannelsesmiljøerne samt at styrke koordinationen i forhold til erhvervs- og innovationspolitikken. Universiteter, handelshøjskoler, forskerparker, sektorforskningsinstitutter, forskningscentre og danske institutter i udlandet hører alle under ministeriet.

Ministeriet blev oprettet ved SR-regeringens tiltrædelse i januar 1993 under navnet Forsknings- og Teknologiministeriet, men ændrede allerede i 1994 navn til Forskningsministeriet. I 2000 blev navnet atter ændret; denne gang til IT- og Forskningsministeriet. I 2001 blev navnet ændret nok en gang, nu til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (ofte blot Videnskabsministeriet). Ressortområdet blev udvidet i 2001 således at ministeriet også fik ansvaret for universiteter, erhvervsforskere samt teknologi- og innovationspolitik. I 2011 ændredes navnet til det nuværende samtidig med at der overførtes forskellige forhold vedrørende videregående, kunstneriske og maritime uddannelser.

Ministeriet består af et departement samt tre styrelser; Styrelsen for Forskning og Innovation, Universitets- og Bygningsstyrelsen samt Styrelsen for International Uddannelse (tidligere CIRIUS). En række råd hører desuden under ministeriet, der yder sekretariatsbistand til blandt andre Danmarks Forskningspolitiske Råd, Rådet for Teknologi og Innovation, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Koordinationsudvalget for Forskning og Teleklagenævnet.

Minister siden oktober 2011 er Morten Østergaard fra Radikale Venstre.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]