Mirakel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 26. aug. 2014, 22:34 af Doc Andersen (diskussion | bidrag) Doc Andersen (diskussion | bidrag) (Rettet en grammatisk fejl / stavefejl - undre til undrer)

Mirakel (lat. Miraculum – det der undrer (et under – en (vid)underlig) sjælden hændelse):


Mirakel er et begreb som i mange religioner anvendes om en guddommelig indgriben i verdens gang.

Forskellige religioner kan have grundlæggende forskellige definitioner af begrebet. Selv i en enkelt religion kan der være mere end én betydning af ordet.

Indenfor monoteismen kan et mirakel være fx Guds skabelse af verden, eller hans inkarnation af sin søn på et bestemt tidspunkt i historien (se kristendommen).

Når der i katolsk folkelig fromhed tales om at den eller den helgen har gjort et bestemt mirakel, er dette et mindre korrekt udtryk for at Gud har virket miraklet på helgenens forbøn.

Deismen er den monoteistiske religion(stype), der benægter, at Gud har udført andre mirakler end verdens skabelse.

Filosofisk

Mirakler undre fordi der er tale om en skjult årsag ; en tilfældighed (forstyrrelse i naturen) eller en vilje (modsat vilkårlighed). Et brud på retfærdighed (hvor alle stilles lige og/eller efter fortjeneste).

Modsætningen til mirakel er katastrofe eller katastrofal (skæbnesvanger). Et mirakel der retter op på/eliminerer en skæbnesvanger situation – en (endnu sjældnere) dobbelt forstyrelse (minus gange minus giver plus). - eller en anden vilje.