Mission Point Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mission Point Fyr

Mission Point Fyr (engelsk: Mission Point Light) er et fyrtårn i den amerikanske forbundsstat Michigan for enden af Old Mission Point, en halvø der stikker ud i Grand Traverse Bugten 27 kilometer nord for Traverse City. Da det opførtes i 1870 var det en eksakt kopi af Mama Juda Fyret (som nu er ødelagt), der lå opført ved Detroitfloden i 1866.

Fundamentet er naturligt og udlagt. Trækonstruktionen er malet hvidt med sorte dekorationer, og det firkantede tårn er er bygget på topen af en bolig.[1]

En fastmonteret hvid Fifth Order Fresnel linse var installeret i fyrtårnet. Bygningen var kun på halvanden etage, men dens placering på en sandklit lige godt 4½ m.o.h. gjorde, at lyskilden lå 14 m.o.h. Det var synligt på 13 sømils afstand. Det har været en konstant kamp at vedligeholde sandklitten og beskytte den og fyrtårnet fra bølgernes skadevirkninger.[2]

Igennem 67 år fungerede fyret som advarsel til søfolk om sandbankerne udfor pynten. Men, nye teknikker indenfor offshore-konstruktioner og automatisering af fyrets belysning gjorde det muligt at bygge en støtte til navigation på selve sandbanken. I 1938 begyndte arbejdet på en mole til det nye lys i 5,80 meter dybt vand, cirka 3,20 kilometer nordvest for Mission Point. Fyret blev drevet af batterier. Det bestod af et 11 meter højt tårn, og dets lyskilde lå i 16 meters højde, og kunne ses på en afstand af 13 sømil. Der var 30 sekunders pause mellem blinkene for at spare på strømmen.[2]

Mission Point Fyret er kendt for at befinde sig kun få hundrede meter syd for den 45. nordlige parallelgrad, halvvejs mellem Nordpolen og Ækvator. Fyret deaktiveredes i 1933 og opkøbtes af Staten Michigan. Der er opført nogle tegn på dets lokalitet ved parallelgraden,[3] og det er ét af 29 steder (seks af dem i Michigan) i USA hvor disse tegn vides at eksistere.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. "Inventory of Historic Light Stations" (på engelsk). National Park Service. http://www.cr.nps.gov/maritime/light/mission.htm. Hentet 13. december 2011. 
  2. 2,0 2,1 "Mission Point lighthouse" (på engelsk). terrypepper.com. 7. december 2003. http://www.terrypepper.com/lights/michigan/oldmission/oldmission.htm. Hentet 13. december 2011. 
  3. Matt Bergstrom. "Photographs, Old Mission 45th Parallel signs" (på engelsk). wurlington-bros.com. http://www.wurlington-bros.com/Museum/45th/OldMission.html. Hentet 13. december 2011. 
  4. Matt Bergstrom. "45th Parallel North America" (på engelsk). wurlington-bros.com. http://www.wurlington-bros.com/Museum/45th/NAmer.html. Hentet 13. december 2011. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


USA Stub
Denne artikel om et amerikansk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 44° 59′ 28,7″ N, 85° 28′ 46,1″ V