Model (matematik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Model. (Se også artikler, som begynder med Model)

En matematisk model er en overførsel af nogle virkelige forhold til en beskrivelse, som kan analyseres med matematik. Typisk vil der indgå en forsimpling af de virkelige forhold, for at det bliver muligt at beskrive dem matematisk.

Eksempel[redigér | redigér wikikode]

Et eksempel på en matematisk model er Newtons love. Her kan bevægelsen af et objekt beskrives ved hjælp af hvilke kræfter, der virker på det. Lovene anvendes forsat den dag i dag. Relativitetsteorien udvider vores forståelse af naturlovene idet Newtons love ikke gælder når man for eksempel nærmer sig lysets hastighed.

Brug af matematiske modeller[redigér | redigér wikikode]

Matematiske modeller anvendes inden for de fleste naturvidenskabelige fagområder. I stor udstrækning ligger der matematiske modeller bag den økonomiske og politiske styring af samfundet. Matematiske modeller er også fundamentale i teknologiske konstruktioner og for beskrivelsen af den fysiske og biologiske omverden lige fra energiforsyning over miljøspørgsmål til fiskerimodeller.

Vejrforudsigelser, finansieringsteori og demografiske modeller bygger ligeledes alle på avancerede anvendelser af matematik.