Molvægt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Molvægt, molmasse eller molarmasse, udtrykt ved M er en fysisk-kemisk egenskab ved et stof, der udtrykker massen pr. mol af stoffet, hvor et mol er 6,0221415·1023 atomer eller molekyler af det givne stof.

Bemærk at molvægten skrives med et kursivt M, mens et stort M indikerer mol/L[Kilde mangler]. Det kræver en vis - omend beskeden - indsats at lære at skelne forskel imellem de to enheder. Det kunne være fristende helt at undgå brugen af M og konsekvent skrive mol/L, men dette vil give problemer på et senere tidspunkt, som niveauet inden for faget stiger.

Molvægt benyttes i naturvidenskab især indenfor kemi. Molvægten for et givet grundstof hedder atomvægten.

Molvægt angives i g/mol.

Molvægt af et stof udregnes ved at addere molvægten af de grundstoffer der indgår i stoffet. Disse vil normalt være opgivet i det Periodiske System.

Fx H2O (vand). For at beregne molvægten af H2O adderes to H-atomers (hydrogen) masse med hinanden. Herefter adderes et O-atoms (oxygen) masse til de 2 H-atomers masse. Altså: (1,008*2)+16 = 18,016 g/mol

Tør luft har molarmassen 28,9644 g/mol. Da molarmassen af vanddamp kun er cirka 18 g/mol er fugtig luft lettere end tør luft.

Links[redigér | redigér wikikode]

Kemi Stub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.