Monark (sommerfugl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Monark ?
Monarch Butterfly Danaus plexippus on Echinacea purpurea 2800px.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Danaus
Art: plexippus
Videnskabeligt artsnavn
Danaus plexippus
Linnaeus 1758
Larve spiser af et blad af Silkeplante (Asclepias incarnata).

Monark er en sommerfugl som meget sjældent ses i Danmark. Man har alene fundet nogle vingestumper i Thy i 1978. Sommerfuglen har sin oprindelse i USA og Mexico, og den er kendt for at vandre langt. Disse vandringer kan føre den så langt som til New Zealand, Australien og Europa. I Europa har den nu slået sig ned i Spanien, de Kanariske øer (del af Spanien) og Portugal.

Arten blev kategoriseret af Carl von Linné i 1758.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Monarkens forvingelængde (fra rod til spids) er fra 37-50 millimeter. Den kan nemt kendes på de kraftige farver og tydelige mønstre. Kun den noget mindre Danaus chrysippus, der lever på de Kanariske øer minder lidt om monarken. Monarkens måde at bevæge sig på adskiller sig også tydeligt fra de andre danske sommerfugle. Monarken flyver med langsomme vingeslag og får derved en glidende flugt, i modsætning til de hjemlige arters mere flagrende flugt.

Larve[redigér | redigér wikikode]

Monarkens larve anvender silkeplanter som foderplante. Fra værtsplanten optager larven en gift som den signalerer med sine kraftige farver. På den måde undgår sommerfuglen at blive spist. Det er dog kun nogle individer der optager nok gift til at være uspiselige, men da alle individer signalerer fare er det noget af en chance at tage for et rovdyr med monarker på menuen. Monarken har adskillige generationer i løbet af et år. Den tåler ikke frost, men kan migrere over meget lange afstande – over 3000 km.

Trusler[redigér | redigér wikikode]

Monarken er stadig stærkt udbredt i USA og Mexico, men der foregår en ivrig debat omkring, hvilke følger dyrkningen af den gensplejsede Bt-majs har for sommerfuglen.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Asclepias-planter (dyrkede eller indslæbte) eller andre slægter af Svalerodfamilien.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]