Mononukleose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. aug. 2014, 17:27 af 188.120.84.27 (diskussion) 188.120.84.27 (diskussion) (Kommafejl og enkelte sproglige forbedringer.)
Mononukleose
Klassifikation
Information
Navn Mononukleose
Medicinsk fagområde infektionsmedicin Rediger på Wikidata
SKS DB27
ICD-10 B27
ICD-9 075075 Rediger på Wikidata
DiseasesDB 4387 Rediger på Wikidata
MedlinePlus 000591 Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 075 Rediger på Wikidata
Patientplus infectious-mononucleosis Rediger på Wikidata
MeSH D007244 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mononukleose også kendt på dansk som kyssesyge, er en virussygdom, der er forårsaget af human herpesvirus 4 (tidl. Epstein-Barr virus) eller human herpesvirus 5 (tidl. cytomegalovirus). Sygdommen rammer især unge mennesker i alderen mellem 10-25 år. Virusset smitter normalt ved overførsel af spyt som f.eks. ved kys - deraf navnet kyssesyge. Hvis man er blevet smittet, kan det tage ca. 30-50 dage, før symptomerne viser sig.

Symptomer

Kyssesygens almindeligste symptomer er halsbetændelse, hævede lymfeknuder og udtalt træthed meget samme følelse som at have influenza. For at konstatere kyssesygen skal man have taget blodprøve og halspodning, men dette kan først ske et stykke tid efter man er blevet smittet. Andre symptomer kan også være: Muskelsmerter, svedtendens, mavesmerter, der kan være tegn på miltforstørrelse og ømme lymfeknuder på halsen.

Forebyggelse

Efter at have haft sygdommen en gang i sit liv, er muligheden for at blive syg igen forsvindende lille. Der er ingen behandling af virusset, men immunforsvaret tager sig af det, så man ikke har sygdommen hele livet. Det eneste man kan gøre under sygdomsforløbet, er at drikke varme drikke til at lindre ondt i halsen og så hvile sig.

Links