Mystik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Mystik (fra græsk μυστικός (mustikos) "en indviet" i De eleusinske mysterier )[1] er en religiøs praksis hvor aktøren stræber efter at opnå en særlig mental forbindelse til den transcendente og mere ægte/bedre verden (Unio Mystica). Aktøren oplever at skellet mellem selvet og omgivelserne forsvinder, og at det smelter sammen med det oplevede. Inden for forskellige religioner kan den mystiske oplevelse have forskellige betegnelser; fx åndelig bevidsthed, kommunion med eller kontakt til det guddommelige, åndelige sandhed eller gud. Kontakten kan beskrives gennem forskellige termer som intuition, indsigt eller direkte åbenbaring.

Forestillingerne, om hvad mystikeren oplever, varierer alt efter religiøs tradition, og inkluderer fx troen på eksistensen af en reel virkelighed adskilt fra vores egen, men som ikke kan sanses på normal vis, eller at den menneskelige forstand er i stand til at opfatte denne verden på en måde der ikke kan beskrives intellektuelt eller logisk. Et almindeligt tema inden for mystiske traditioner er at hele verden er en sammenhængende enhed, og formålet med den mystiske praksis er at opleve denne enhed som reel. De vigtigste teknikker for at opnå oplevelsen er meditation og kontemplation.

Mystiske traditioner

Litteratur

  • Ludwiger, Illobrand von (2015): Universet i seks dimensioner : magi, mystik og alkymi i videnskabeligt perspektiv. Rosenkilde & Bahnhof.

Noter

  1. ^ I deres moderne betydning er termerne mystik og mysteriereligion ikke beslægtede, mysteriereligionerne indeholder derfor ikke nødvendigvis elementer af mystik. Den moderne betydning af ordet mystik stammer fra brugen i platoniske og neoplatoniske skrifter, hvor henvisningen til det ældre begreb blev brugt som metafor for indvielse i åndelig sandhed.

Eksterne henvisninger

ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.