Nældens takvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Nældens takvinge ?
Nældens takvinge.Foto: Algirdas, 2005
Nældens takvinge.
Foto: Algirdas, 2005
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera
(Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae
(Takvingefamilien)
Slægt: Aglais
Art: urticae
Videnskabeligt artsnavn
Aglais urticae
Linnaeus 1758
Underarter
  • Aglais urticae ichnusa
  • Aglais urticae urticae
Schmetterling 1a neucc.jpg
Larver af nældens takvinge æder løs af Stor Nælde.

Nældens takvinge er en almindelig sommerfugl i Danmark og er udnævnt til at være nationalsommerfugl i Danmark. Hannen er meget territorial i foråret, hvis en fredsforstyrrer, en anden sommerfugl eller et andet insekt formaster sig til at bevæge sig inden for yngleterritoriet bliver den straks jaget væk igen.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Nældens takvinge er ikke så stor, men dens farver er meget smukke. På forkanten af forvingen veksler pletter i sort og hvid-gult. Bundfarven på vingerne er en meget kraftig orange, og på kanten af vingerne findes et bånd af små lyseblå pletter. Nældens takvinge har et vingefang på 40-52 mm. Umiddelbart ligner nældens takvinge lidt en kirsebærtakvinge, men kirsebærtakvingen er noget større, har fire sorte pletter på forvingerne og mangler de tydelige blå pletter på kanten af forvingerne.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Den voksne sommerfugl ses tit om vinteren i kældre og på kølige lofter sammen med dagpåfugleøjen. De første individer ses flyve i marts, hvor de normalt vågner af vinterdvalen. Den nye familie bliver til i slutningen af juli hvor æggene lægges på undersiden af nældeblade. Efter 10 dage klækkes æggene og larverne kommer frem. Larvetiden varer 3-4 uger og larven er 30-40 mm lang. Efter forpupningen går der ca. 12 dage før den færdige sommerfugl kryber frem. Den voksne sommerfugl lever af nektar fra blomster.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Strandasters, Stor Nælde.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: